Characterization of egg consumers in the municipality of Dourados – MS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v9i17.16043

Keywords:

Poultry farming, Egg consumption, Poultry market

Abstract

As it is a complete, high quality and affordable food, the egg becomes a food consumed worldwide. Knowledge of consumer preferences and behavior are important for producers and the market, in order to meet the demands of this more select public. In this sense, the objective of this research was to establish the consumer profile of chicken eggs in the city of Dourados - MS, and to know their criteria and preferences at the time of purchase. For data collection, questionnaires were applied using the Google Forms through social media sites (WhatsApp, Facebook, e-mail). The consumer profile of chicken eggs in the city of Dourados - MS is mostly represented by women aged 21 to 30 years. Consumption in the city was expressive, demonstrating the population's interest in consuming this product of great nutritional value for health. The majority of the interviewed population claims to consume chicken eggs because they are tasty and healthy, and do not show a preference for the color of the shell.

Downloads

Download data is not yet available.

References

DE SOUSA, A. F.; PORTELA, G. L. F.; DE MOURA, R. L. Perfil Do Consumidor De Ovos De Codorna Da Cidade De Timon-Ma. Revista IESM, v. 1, n. 1, p. 1-10, 2017.

DOS SANTOS NUNES, A.; FERREIRA, B. J. M.; DE PAULA MENDES, A. M. Caracterização E Avaliação Do Perfil Consumidor De Ovos De Galinha No Município De Santa Cruz-Pe. Jornada de Iniciação Científica e Extensão, v. 1, n. 1, 2019.

FARIA, I. G.; FERREIRA, J. M.; GARCIA, S. K. Mercado consumidor de carne suína e derivados em Belo Horizonte. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec., v.58, n.2, p.251-256, 2006.

FRANCISCO, D. C.; NASCIMENTO, V. P.; LOGUERCIO, A. P.; CAMARGO, L. Caracterização do consumidor de carne de frango de Porto Alegre. Ciência Rural, Santa Maria, v.37, n.1, p.253-258, 2007.

FUJIKURA, W.S. A posição de São Paulo no mercado nacional de ovos de codorna e o perfil do consumidor paulistano. In: II Simpósio Internacional E I Congresso Brasileiro De Coturnicultura, 2004, Lavras. MG. Anais...Lavras, 2004.

GERALDO, A., VALENTIM, J. K., ZANELLA, J., MENDES, J. P., SILVA, A. F., GARCIA, R. G., ... & DE CARVALHO PANTOJA, J. Perfil dos produtores e consumidores de carne de frango caipira na região do Alto São Francisco–MG. RealizAção, v. 7, n. 14, p. 81-93, 2020.

MAGALHÃES, A. P. C; CURVELLO, F. A.; MORENZ, M. J.; CALIXTO, L. F.; REZENDE,

S. R. F. Qualidade de ovos comerciais de acordo com a integridade da casca, tipo de embalagem e tempo de armazenamento. Revista de Ciência da Vida, v.32, p.51-62, 2012.

MENDES, L. J.; MOURA, M. M. A.; MACIEL, M. P.; REIS, S. T.; SILVA, V. G.; SILVA, D.

B.; MOURA V. H. S.; MENESES, I. M. A.; SAID, J. L. S. Perfil do consumidor de ovos e carne de frango do município de janaúba-mg. ARS Veterinaria, v.32, n.1, p.081-087, 2016.

SALVADOR, Mirian; DALLA SANTA, Patrícia. Teores de macronutrientes e de colesterol em diferentes tipos de ovos. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v. 20, n. 1, 2002.

Published

2022-07-30

How to Cite

Almeida, A. A. de ., Valentim, J. K., Zanella, J. ., & Mendes, J. P. (2022). Characterization of egg consumers in the municipality of Dourados – MS. RealizAção, 9(17), 21–29. https://doi.org/10.30612/realizacao.v9i17.16043