Optimization of animal nutrition: case study on practices and additives in cattle production in mato grosso do sul
DOI:
https://doi.org/10.30612/realizacao.v11i21.18782Keywords:
Nutrition, Production, Productivity, ResultsAbstract
This case study analyzes the work of veterinary professionals in animal nutrition, highlighting the importance of diet formulation and management strategies to optimize production and ensure profitability. With the increasing demand for food, production efficiency becomes essential, especially in regions such as Mato Grosso do Sul. The agricultural consulting company, in partnership with the animal nutrition company, developed a project involving farm visits and technical support aimed at improving animal performance. The study covered various farms and focused on feed quality and the use of additives, such as narasin and monensin, which demonstrated superior results in weight gain. In addition, crucial aspects such as water quality and the adequacy of troughs were analyzed, which are fundamental for animal health and productivity. The results indicate the economic viability of using additives and emphasize the need for technical guidance, since inadequate practices can result in significant losses for producers. Thus, this case study shows that the combination of technology and specialized support is essential for sustainability and profitability in animal nutrition.
Downloads
References
ALBANDES, T.F; COSTA, P.T; FARIAS, G.D; VAZ, R.Z; SILVEIRA, I. D. B; MOREIRA, S.M; SILVEIRA, R.F. Características comportamentais dos bovinos: Aspectos básicos, processo de aprendizagem e fatores que as afetam. Revista Eletrónica de Veterinaria, v. 18, n. 9, p. 1-16, 2017.
BICA, G.S; MACHADO FILHO, L.C.P; TEIXEIRA, D.L; SOUZA, G.P.P. PROBST, R. Comportamento e desempenho de bovinos de corte supridos com açude ou bebedouro. In: 3ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 24 a 27 jul. 2006, João Pessoa - PB. Anais... João Pessoa: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. p.1-7.
CAPPELLOZZA, B.I; LASMAR, P.V.F; REIS, F.T; OLIVEIRA, L; HOE, F; BOEHLER, R. M; LEIBOVICH, J; STARKEY, R; SIMAS, J; COOKE, R.F. Efeitos do tipo de suplemento e inclusão de narasina na ingestão de suplementos por touros de corte Bos indicus pastejando forragem de estação quente. Translational Animal Science, v. 3, n. 1, p. 263–273, 2019. DOI: https://doi.org/10.1093/tas/txy113
DUFFIELD, T.F; MERRILL, J. K; BAGG, R. N. Meta-análise dos efeitos da monensina em bovinos de corte sobre eficiência alimentar, ganho de peso e consumo de matéria seca. Journal of Animal Science, v. 90, n. 12, p. 4583-4592, 2012.
MEDEIROS, S.R; GOMES, R.C; BUNGENSTAB, D.J. (Orgs.). Nutrição de bovinos de corte: fundamentos e aplicações. Brasília, DF: Embrapa Gado de Corte, 2015.
NICODEMO, M.L.F. Uso de aditivos na dieta de bovinos de corte. Campo Grande: Embrapa Gado de Corte, 2001. 54 p. (Documentos / Embrapa Gado de Corte, ISSN 1517-3747; 106).
ODONGO, N.E; WANG, Y; LAL, M. Efeitos a longo prazo da alimentação com monensina na produção de metano em vacas leiteiras em lactação. Journal of Dairy Science, v. 90, p. 1781-1788, 2007.
POLIZEL, D.M; FERRAZ, M.V.C; GOBATO, L.G.M; PIRES, A.V. A adição de narasina em uma mistura mineral melhora o desempenho de novilhos Nelore em pastejo. Journal of Animal Science, v. 95, p. 545, 2017.
TOSETI, L.B. Efeitos de diferentes aditivos e fontes de volumosos na dieta de bovinos confinados. Tese (Doutor em Qualidade e Produção Animal) – Universidade de São Paula, Pirassununga, São Paulo, 2020. 94 p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Felipe Santos Leonel, Maria Fernanda Castro Burbarelli, Alexander Alexandre Almeida, Creilda Santos Alves, Mariana Belloni
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista aceitam as normas de publicação, bem como, concordam com os seguintes termos:
(a) O Conselho Editorial se reserva ao direito de efetuar, nos originais, alterações da Língua portuguesa para se manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
(b) Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional que permite: Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato e Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material. A Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional considera os termos seguintes:
- Atribuição — Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso.
- NãoComercial — Você não pode usar o material para fins comerciais.
- CompartilhaIgual — Se você remixar, transformar, ou criar a partir do material, tem de distribuir as suas contribuições sob a mesma licença que o original.
- Sem restrições adicionais — Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.