Insertion of agronomy and animal science course students in bovine slaughterhouses, in mato grosso do sul, directs learning: a rural extension perspective

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v11i21.18428

Keywords:

Internship, rural extension, health inspection

Abstract

Rural extension is a tool that has become essential for the efficient and rapid implementation of good agricultural and livestock practices, seeking the development of rural properties. Carrying out an internship provides the student with professional and personal growth, as having the opportunity to follow the routine of their future profession allows them to improve their learning. In this context, the article explored the insertion of students from Agronomy and Zootechnics courses in beef production, on properties and in beef slaughterhouses. Describing the targeted experience and learning of students, it can contribute to carcass yield and meat quality, highlighting the importance of the partnership between the University, producers and agribusinesses. During the months of November 2022 to January 2023, students from the Agronomy and Zootechnics courses followed the activities of a company in the state of Mato Grosso do Sul, which carries out technical monitoring of slaughter, and provides consultancy to improve the quality of beef. Given the aspects reported, we can say that carrying out this internship contributed to providing new experiences for these students, especially in rural areas and meat quality. Making it possible to improve and consolidate knowledge about cattle farming, animal nutrition, health management, slaughter and meat quality. By carrying out activities during the internship, it served to influence professional training. The activities proved to be extremely relevant in the construction of theoretical-practical knowledge among those involved, industry, company, students and producers and the suggestions given to producers provided differentiated training as it covered different areas of the beef cattle production chain.

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Author Biographies

Wagner da Paz Andrade, Instituto Federal de Mato Grosso do Sul

Doutorado em Agronomia pela Universidade Federal da Grande Dourados, Brasil(2023)
Professor substituto do Instituto Federal de Mato Grosso do Sul , Brasil

Janaina Tayna Silva, Universidade Federal da Grande Dourados-UFGD

Graduada em Zootecnia pela Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes. Mestranda em Zootecnia - Produção animal pela Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD

Área de pesquisa: Forragicultura e pastagens, análise de alimentos, ruminates.

Thamiris Wolff Gonçalves, Universidade Federal da Grande Dourados-UFGD

 Acadêmica do curso de Zootecnia na Faculdade de Ciências Agrárias da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD).

Thais da Silva , Universidade Federal da Grande Dourados-UFGD

Possui ensino-medio-segundo-graupela Escola Estadual Senador Filinto Müller(2021). Atualmente é da Universidade Federal da Grande Dourados.

Brasilino Moreira Lima, Instituto Federal de Mato Grosso do Sul

Possui graduação em Abi - Geografia pela Universidade Federal da Grande Dourados (2016), atualmente é aluno do curso de Graduação em Zootecnia pela Universidade Federal da Grande Dourados.

Jordana Faustino da Silva, Instituto Federal de Mato Grosso do Sul

Graduanda em Zootecnia, da Universidade Federal da Grande Dourados(UFGD), com ênfase em Nutrição Animal. Atuou como monitora de Histologia e Embriologia Animal na Faculdade de Ciências Agrárias(FCA) da Universidade Federal da Grande Dourados, na Unidade 2. Integrante do grupo de extensão e pesquisa , Ciclo Rural e bolsista do Programa Institucional de Bolsas de Extensão(PIBEX)

Amanda Maria Silva Alencar, Universidade Federal da Grande Dourados-UFGD

Possui graduação em medicina veterinária pela Faculdades Unidas do Norte de Minas(2020), mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Montes Claros(2022) e ensino-medio-segundo-graupela escola estadual dr carlos albuquerque(2013). Atualmente é da Universidade Federal da Grande Dourados.

Anderson Souza de Almeida, https://orcid.org/0009-0006-0970-9042

Graduação em Agronomia, atualmente fazendo o mestrado  em Zootecnia (UFGD) 

Lais Valenzuela Moura, Universidade Federal da Grande Dourados-UFGD

Zootecnista formada pela Universidade Federal da Grande Dourados, na Faculdade de Ciências Agrárias (FCA) do curso de Zootecnia - Bacharelado. Possui Mestrado em Zootecnia com ênfase em nutrição de ruminantes, pela Universidade Federal da Grande Dourados (2015). Tem experiência na área de manejo reprodutivo e nutricional de ovinos, caprinos, bovinos, coelhos e com ações na aréa de extensão rural. Bolsista EXP - B - B do projeto Ações participativas para o desenvolvimento rural territorial no Cone Sul/MS. Doutoranda em Produção Animal pela UFGD, linha de pesquisa" Forragicultura, Avaliação de Alimentos e Nutrição Animal".

Giuliano Reis Pereira Muglia, Universidade Federal da Grande Dourados-UFGD

Zootecnista formado pela Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD-MS), participou como bolsista durante a graduação na área de Fertilidade do Solo, participou como estudante no Núcleo de Estudos em Pastagens e Autonomia Forrageira (NEPAF-UFGD). Mestre em Zootecnia (UFGD) na área de Produção Animal e subárea de Forragicultura e Pastagens. Atualmente doutorando em Zootencia pela Universidade Federal da Grande Dourados.

References

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Published

2024-09-30

How to Cite

Andrade, W. da P., Silva, J. T., Gonçalves, T. W., da Silva , T., Lima, B. M., da Silva, J. F., … Muglia, G. . R. P. (2024). Insertion of agronomy and animal science course students in bovine slaughterhouses, in mato grosso do sul, directs learning: a rural extension perspective. RealizAção, 11(21), e024005. https://doi.org/10.30612/realizacao.v11i21.18428