Diagnosis of the process of acquiring school lunch through the PNAE in municipalities in the northwest region of RS

Authors

  • Daniela Schmitt Bobato Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Cláudia Solange de Moura Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Luiz Lyra Acosta Paz Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Josvaldo Medeiros de Melo Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Danni Maisa da Silva Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Júlio Cesar Grasel Cezimbra Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Karuany Dorneles da Rosa Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Douglas Gabriel Wiedthauper Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Marciel Redin Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Divanilde Guerra Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos
  • Robson Evaldo Gehlen Bohrer Universidade Estadual do Rio Grande do Sul (UERGS) - Unidade Três Passos

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v7i13.11872

Keywords:

School feeding, Agroecology, Public Policies

Abstract

The objective was to made a diagnosis of the acquisition of school lunch through PNAE in municipalities in the Northwest Region of Rio Grande do Sul. Questionnaires were applied in the PNAE purchasing and control agencies, in municipal and state schools. The results indicate that the following percentages of food intended for school meals were purchased from family farming: 40%, in the municipal school system of Santo Augusto and 30.23% in the state system, in 2015/1; 64.91% in the municipal network of Três Passos and 40.12% in the state network, in 2014; 30% in the municipal network of Redentora and 23% in the state network, in 2015/1. Although there are still difficulties associated with the PNAE, the program contributes to the valorization of family farming and allows the insertion of this sector in processes of commercialization of food destined for school meals at the local or regional level.

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Published

2020-06-30

How to Cite

Bobato, D. S., Moura, C. S. de, Paz, L. L. A., Melo, J. M. de, Silva, D. M. da, Cezimbra, J. C. G., … Bohrer, R. E. G. (2020). Diagnosis of the process of acquiring school lunch through the PNAE in municipalities in the northwest region of RS. RealizAção, 7(13), 165–182. https://doi.org/10.30612/realizacao.v7i13.11872

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