Creation of a school apiary for the dissemination of apiculture to agricultural science students at UFGD

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v12i23.19348

Keywords:

Apis mellifera, rural extension, training

Abstract

Beekeeping is notably recognized for its good profitability, ease of implementation and management, as well as the possibility of being an activity combined with another pre-existing culture. However, even with the benefits of the activity, few efforts are made to train technicians and producers, and this lack of training is the biggest obstacle to the activity. In this sense, the present work aimed to implement a School Apiary at the UFGD Experimental Farm, in order to allow training for Agricultural Science students and serve as a demonstration model in the future for rural producers. The creation of the School Apiary began with the careful selection of the ideal location to house the Apis mellifera beehives. A survey of the main tree species in the region was carried out, as well as the elaboration of an apiary calendar, in order to implement plants with different flowering times, aiming at a floral availability throughout the year. After this mapping, boxes with waxed comb were made, for the formation of the nests, and after the completion, the boxes were implanted in strategic locations, so that the bees could colonize them. Success was obtained in capturing the swarms and in the implementation of the School Apiary, thus it was noted that it does not act only in academic training, but also in social training and awareness, a factor of extreme value in the preparation of these students. In addition, the technical training of agricultural science students is fundamental to prepare them to provide services to beekeepers, regardless of their investment capacity, thus solving one of the main obstacles of the activity, especially when it comes to small producers or family farmers.

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Author Biographies

Gil Ignácio Lara Cañizares, Instituto Federal Sul-rio-grandense - IFSul, Campus Bagé

Instituto Federal Sul-rio-grandense - IFSul, Campus Bagé

Wellington Antunes Franco Paes, Universidade Federal da Grande Dourados

Acadêmico de Zootecnia - UFGD

José Osmar Ferreira da Costa e Silva, Universidade Federal da Grande Dourados

Universidade Federal da Grande Dourados

Giuliano Reis Pereira Muglia, Universidade Federal da Grande Dourados - UFGD

Cientista Zootecnista, formada pela Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD-MS), participou como bolsista durante a graduação na área de Fertilidade do Solo, participou como aluna do Núcleo de Estudos em Pastagens e Autonomia Forrageira (NEPAF-UFGD). Mestre em Zootecnia (UFGD) na área de Produção Animal com subárea em Forragicultura e Pastagens. Atualmente doutoranda em Zootecnia (UFGD) na área de Produção Animal, subárea de Forragicultura e Pastagens.

EduardoLucas Terra Peixoto, Universidade Federal da Grande Dourados

É Zootecnista (2009) e Mestre em Zootecnia (2011) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, possui especialização em Estatística Quantitava (2014) e doutor em Ciência Animal (2014) pela Universidade Estadual de Londrina. É professor Adjunto C nível IV da Faculdade de Ciências Agrárias da Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados MS. Discente do curso de Ciência dos dados pela Universidade Federal do Mato Grosso do Sul. Ministrando aulas para os cursos de Agronomia e Zootecnia e no Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, no qual contribui orientando e coorientando acadêmicos a nível de mestrado e doutorado. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em nutrição animal atuando principalmente nos seguintes temas: nutrição de ruminantes, avaliação de alimentos, utilização de subprodutos agroindustriais, produção de ovinos e produção forrageira, modelagem na nutrição animal.

Claudia Marie Komiyama, Universidade Federal da Grande Dourados

Universidade Federal da Grande Dourados

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Published

2025-08-14

How to Cite

Cañizares, G. I. L., Paes, W. A. F., Costa e Silva, J. O. F. da, Muglia, G. R. P., Peixoto, E. T., & Komiyama, C. M. (2025). Creation of a school apiary for the dissemination of apiculture to agricultural science students at UFGD. RealizAção, 12(23), e025004. https://doi.org/10.30612/realizacao.v12i23.19348