Organic hay production as roughage supplementation strategy for ruminants produced in rural communities of Mato Grosso do Sul

Authors

  • Euclides Reuter de Oliveira Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Elaine Barbosa Muniz Universidade Federal da Grande Dourados
  • Andrea Maria de Araújo Gabriel Docente da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD) na área de Reprodução Animal
  • Flávio Pinto Monçao Bolsista da Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES)
  • Jefferson Rodrigues Gandra Docente da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Érika Rosendo de Sena Gandra Bolsista da Faculdade de Ciências Agrárias da Universidade Federal da Grande Dourados (FCA/UFGD)
  • Thais Lemos Pereira Mestranda em Zootecnia da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Mábio Silvan José da Silva Docente da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Willian da Silva Gouvea Discente do Curso de Zootecnia da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Adrielly Aparecida do Carmo Discente do Curso de Zootecnia da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Cibeli de Almeida Pedrini Discente do Curso de Zootecnia da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Roni Ailson Stefanes Becker Discente do Curso de Zootecnia da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

DOI:

https://doi.org/10.30612/re-ufgd.v4i8.7791

Keywords:

Extension. Haymaking. Forage. Animal Production.

Abstract

The objective of this event was to describe all aspects related to the implementation of a demonstration area, at the Federal University of Grande Dourados (UFGD), for organic hay production aiming to provide support in the feeding of beef cattle in the rural communities of Dourados/MS. Therefore, the hay day field demonstration featured information about the forage species for hay production, stages of the haymaking, quality and nutritional value of hay, losses during the haymaking process, the use of hay in animal feeding and economic evaluation of hay utilization. In practice, there was a demonstration of the steps of haymaking: implantation, mowing, tedding of the green forage, raking, baling and storage. A horizontal baler was used to bale the hay, and it was coupled to the tractor. The laboratory analysis was performed to serve as a database to producers and other interested parties. The event was publicized through verbal contact, posters, and distribution of folders at strategic locations. The field day provided a theoretical-practical demonstration of the processes of haymaking, with the participation of rural producers, settlers, quilombolas and students from several courses. Overall, the event meet the knowledge needs of the public, as well as providing knowledge about organic management.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Euclides Reuter de Oliveira, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Professor da Faculdade de Ciências Agrárias e atua na área agrárias com animais e plantas. Trabalha com pequenos produtores rurais.

Elaine Barbosa Muniz, Universidade Federal da Grande Dourados

Docente da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE) da Área de Produção Animal

Andrea Maria de Araújo Gabriel, Docente da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD) na área de Reprodução Animal

FCA

Jefferson Rodrigues Gandra, Docente da Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Produção Animal da FCA - UFGD

References

BARBERO, R.P.; MALHEIROS, E.B.; ARAÚJO, T.L.R.; NAVE, R.L.G.; MULLINIKS, J.T.; BERCHIELLI, T.T.; RUGGIERI, A.C.; REIS, R.A. Combining Marandu grass grazing height andsupplementation level to optimize growth and productivity of yearling bulls, Animal Feed. Science and Technology, v.209, n. 1, p.110–118, 2015.

BROFMN, P.R. Importância das publicações científicas. Cogitare Enfermagem, v.17, n. 3, p. 419-421, 2012.

DETMANN, E.; SOUZA, M. A.; VALADARES FILHO, S. C.; QUEIROZ, A. C.; BERCHIELLI, T. T.; SALIBA, E. O. S.; CABRAL, L. S.; PINA, D. S.; LADEIRA, M. M.; AZEVEDO, J. A. G. (Ed.). Métodos para análise de alimentos. Visconde do Rio Branco: INCT-Ciência Animal, 2012. 214 p.

DIAS, V.V.; SCHULTZ, G.; SCHUSTER, M.S.; TALAMINI, E.; RÉVILLION, J.P. O mercado de alimentos orgânicos: um panorama quantitativo e qualitativo das publicações internacionais. Ambiente & Sociedade, v. 18, n. 1,p. 161-182, 2015.

EVANGELISTA, A.R.; LIMA, J.A. Produção de feno. Conservação de alimentos para bovinos. Informe Agropecuário, v. 34, n. 277, p. 43-52, 2013.

FEIDEN, A.; ALMEIDA, D. L. de; VITOI, V.; ASSIS, R.L. Processo de conversão de sistemas de produção convencionais para sistemas de produção orgânicos. Cadernos de Ciência e Tecnologia, v. 19,n. 2, p. 179-204, 2002.

GABRIEL, A.M.A.; SOUZA, R.; OLIVEIRA, E.R.; ROSSINI, L.C.; MONÇÃO, F.P.; RAMOS, M.B.M.; GIMENES, L.S.; PEREIRA, T.L.; SILVA, E.C.P. Orientação em apiários noAssentamento Amparo, Dourados-MS. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 2, n.3, p. 36-41, 2015.

MAZZOLENI, E.M.; NOGUEIRA, J.M. Agricultura orgânica: características básicas do seu produtor. RER, v. 44, n. 02, p. 263-293, 2006.

MONÇÃO, F.P; OLIVEIRA, E.R.;GABRIEL, A.M.A.; SOUZA, R.; MOURA, L.V.;LEMPP, L.; SANTOS, M.V. Degradabilidade ruminal de diferentes gramíneasdo gênero Cynodon spp. em quatro idades de corte. Agrária - Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.9, n.2, p.301-307, 2014.

MONÇÃO, F.P.; OLIVEIRA, E.R.; GABRIEL, A.M.A.; NASCIMENTO, F.A.; PEDROSO, F.W.; FREITAS, L.L. Nutritionalparametersofleafbladefromdifferent tropical forages. ScientiaAgrariaParanaensis, v. 15, n. 2, p. 185-193, 2016.

OLIVEIRA, E.R.; MONÇÃO, F.P.; GABRIEL, A.M.A.; GÓES, R.H.T.B.; LEMPP, B.; MOURA, L.V. Ruminal degradability of neutral detergent fiber of Cynodonspp. grasses at four regrowth ages. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 36, n. 2, p. 201-208, 2014a.

OLIVEIRA, E.R MONÇÃO, F.P.; GORDIN, C.L.; GABRIEL, A.M.A.; LEMPP, B.; SANTOS, M.V.; REIS, S.T.; MOURA, L.V. Ruminal degradability of dry matter of leaves and stem of genotypes of Cynodon spp four ages of regrowth. Semina: CiênciasAgrárias, v. 35, n. 5, p. 2659-2672, 2014b.

OLIVEIRA, E.R.; MONÇÃO, F.P.; GABRIEL, A.M.A.; SILVA, L.H.X.; CARBONARI, V.M.S.; PEDROSO, F.W.; PEREIRA, T.L.;

NASCIMENTO, F.A. Valor nutricional do colmo de gramíneas tropicais. Scientia Agraria Paranaensis, v. 15, n. 3, p. 256-264, 2016a.

OLIVEIRA, E.R.; GABRIEL, A.M.A.; MONÇÃO, F.P.; FARIAS, M.F.L.; PEIXOTO, P.P.P.; RAMOS, M.B.M.; MOURA, L.V.; PEREIRA, T.L.; GANDRA, J.R.; SANTOS JUNIOR, E.A. Extensão universitária como estratégia de desenvolvimento na Comunidade Quilombola de Dourados/MS. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 3, n.1, p. 35-44, 2016b.

OLIVEIRA, E.R.; MONÇÃO, F.P.;GABRIEL, A.M.A.;Fernandes, A.R.M.; Moura, L.V.;Nascimento, F.A. Performanceanddigestibility in feedlotlambsfedhaybased diets. ActaScientiarum. Animal Sciences, v. 38, 4, p. 425-430, 2016c.

OLIVEIRA, E.R.; MONÇÃO, F.P.; RAMOS, M.B.M.; GABRIEL, A. M. A.; FARIAS, M.F.L.; MOURA, L.V. Práticas extensionistas no desenvolvimento sustentável da comunidade quilombola de Dourados, Mato Grosso do Sul. Em Extensão, v. 11, n. 2, p. 82-95, 2012.

PATTERSON, T.; KLOPFENSTEIN, T. J.; MILTON, T.; BRINK, D. R. Evaluation of the 1996 beef cattle NRC model predictions of intake and gain for calves fed low or medium energy density diets. Nebraska BeefReport, Nebraska, p. 26-29, 2000.MP 73-A.

PEIXOTO, M. Extensão rural no Brasil- uma abordagem histórica da legislação, Texto para Discussão, 48 – ISSN 1983-0645, 2008.

REIS, R. A.; TEIXEIRA, I. A. M. DE A.; SIQUEIRA, G. R. Impacto da qualidade da forragem na produção animal. Anais de Simpósio da 43° Reunião da SBZ João Pessoa, PB, 2006.

SCHEIDEMANTEL, S.E.; KLEIN, R.; TEIXEIRA, L.I. A importância da Extensão Universitária: o Projeto Construir. Anais do 2º Congresso Brasileiro de Extensão UniversitáriaBelo Horizonte – 12 a 15 de setembro de 2004.

SILVA, A.P.G; SILVA, G.G. Planejando e executando o dia de campo. Recife, instituto agronômico de Pernambuco, IPA, 2013, 38 p.

Published

2017-12-22

How to Cite

Oliveira, E. R. de, Muniz, E. B., Gabriel, A. M. de A., Monçao, F. P., Gandra, J. R., Gandra, Érika R. de S., Pereira, T. L., Silva, M. S. J. da, Gouvea, W. da S., Carmo, A. A. do, Pedrini, C. de A., & Becker, R. A. S. (2017). Organic hay production as roughage supplementation strategy for ruminants produced in rural communities of Mato Grosso do Sul. RealizAção, 4(8), 87–97. https://doi.org/10.30612/re-ufgd.v4i8.7791

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 > >>