Fruit biometry and physicochemical and antioxidant evaluations of calabura flour

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i49.9084

Keywords:

Licopene. Total phenolic compounds. Colorimetry. Muntingia.

Abstract

Muntingia calabura is an exotic fruit tree species introduced in Brazil where it has adapted very well the types of soils and tropical climate. The objective of this work was to analyze fruit biometry and physicochemical constituents, carotenoids, total phenolic compounds and antioxidant activity of whole-fruit meal of calabura. The fruits had a length of 1.45 mm, a diameter of 1.54 mm, a fresh mass of 1.97 g and a dry mass of 0.41 g. The fruit meal had 6.61%, ash 3.72%, lipids 3.48%, °Brix 3.5, pH 6.67, coumarins (+), color L* 29.35, a* 11.15, b* 19.98, C* 22.88, h° 60.82, vitamin A 7.74 μg retinol, vitamin C 15.26 mg 100 g-1, vitamin E in tocopherol 0.11 m/m, carbohydrate 85.76%, total protein 0.43%, β-carotene 92.94 μg 100 mL-1, lycopene 47.98 μg 100 g-1, phenolic compounds 10.32 mg GAE 100 g-1, DPPH was not detected in the sample, and oxidation index equal to 20.5 seconds. The biometric analysis of the fruits showed results that will constitute new data for ecology and genetics of this plant species. The flour of the whole fruit presented contents of important compounds that can be used by the food industry for the production of functional products, with bioactive and pharmaceutical characteristics in the study, elaboration and development in the topical line as photoprotective solutions due to the contents of vitamins, carotenoids and phenolic compounds.

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Author Biographies

Antonio Carlos Pereira de Menezes Filho, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)

Mestre em Agroquímica pelo Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, GO, Brasil

Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade de Rio Verde, GO, Brasil

Deibity Alves Cordeiro, Universidade Federal de Goiás (UFG)

Doutorando em Zootecnia pela Universidade Federal de Goiás, GO, Brasil

Mestre em Zootecnia pelo Instituto Federal Goiano, GO, Brasil

Graduado em Zootecnia pela Universidade Federal de Goiás, GO, Brasil

Josemar Gonçalves de Oliveira Filho, Universidade Estadual de São Paulo (UNESP)

Doutorando em Ciências dos Alimentos pela Universidade Estadual Júlio de Mesquita Filho, SP, Brasil

Mestre em Agroquímica pelo Instituto Federal Goiano, GO, Brasil

Grduado em Agroecologia pelo Instituto Federal de Brasília, DF, Brasil

Carlos Frederico de Souza Castro, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano (IF Goiano)

Professor pelo Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde, GO, Brasil

Doutor em Química pela Universidade de Brasília, UnB, DF, Brasil

Mestre em Química pela Universidade de Brasília, UnB, DF, Brasil.

Graduado em Química pela Universidade de Brasília, UnB, DF, Brasil

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Published

2020-07-27

How to Cite

Menezes Filho, A. C. P. de, Cordeiro, D. A., Oliveira Filho, J. G. de, & Castro, C. F. de S. (2020). Fruit biometry and physicochemical and antioxidant evaluations of calabura flour. Agrarian Journal, 13(49), 437–447. https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i49.9084

Issue

Section

Article - Food Science and Technology