Profile of caipira broiler meat producers and consumers in the Alto São Francisco Region – MG

Authors

  • Adriano Geraldo Instituto Federal de Minas Gerais (IFMG)
  • Jean Kaique Valentim Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD) http://orcid.org/0000-0001-8547-4149
  • Joyce Zanella Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Janaína Palermo Mendes Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Ariadne Freitas Silva Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes)
  • Rodrigo Garófallo Garcia Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD) https://orcid.org/0000-0002-4978-9386
  • Bruna de Souza Eberhart Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Jéssica de Carvalho Pantoja Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD) https://orcid.org/0000-0001-5020-3816

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v7i14.13032

Keywords:

Requirement, Welfare, Quality, Consumer market

Abstract

The production and consumption of chicken meat have grown a lot during the last few years. Thus, consumers and chicken producers began to worry more about each production process of the poultry chain, thus aiming at a good quality final product. Thus, the objective was to evaluate the profile of producers and consumers of redneck chickens in the Region of Alto São Francisco - MG. The research was carried out in the municipality of Bambuí - MG, located in the center of minas Gerais. The questionnaire included 60 bambuienses addressed in different supermarkets in the city, free fairs, and in their residences, where predefined questionnaires were used. Data analysis was performed with the aid of spreadsheets, and Microsoft Office Excel was used® in 2007. Consumers of redneck chicken meat are interested in knowing the origin of the product, as well as the guarantee of a healthy product, with affordable price, and quality. The flavor of the redneck chicken is still the determining factor for those looking for this type of food. It can be observed with research that the production of redneck chicken is an activity with great sales potential, but still lacks tools related to the improvement of the production process, which encourage breeders to work with more quality. The production of any animal product needs to adapt to welfare standards, a reality that few producers know about.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BARQUETE, P. H. A.; VALENTIM, J. K; NORONHA, C. M. S. Estudo Sócio-produtivo e Zootécnico da bovinocultura de corte: Estudo de caso do município de São Vicente de Minas, Brasil. Revista de Extensão e Estudos Rurais, v. 8, n. 2, p. 43-61, 2019.

CRUZ, F. G. G. et al. Perfil socioeconômico da avicultura no setor primário do Estado do Amazonas, Brasil. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 9, n. 2, p. 371-391, 2016.

DA ROCHA, L. O. et al. Diagnóstico Participativo/Rural aplicado a criação de aves e suínos caipiras em regiões periurbanas no município de Senador Canedo (GO). Fronteiras: Journal of Social, Technological and Environmental Science, v. 5, n. 2, p. 135-152, 2016.

DA SILVA, S. V. et al. Sistema Sustentável De Criação De Aves Na Comunidade Quilombola De Dourados, Mato Grosso Do Sul. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 6, n. 11, p. 130-139, 2019.

DE ARAÚJO, A. G. G. et al. Potencialidades e valorização da raça de suíno nativo Piau no contexto dos assentamentos de reforma agrária. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 7, n. 13, p. 145-154, 2020.

FIGUEIREDO JÚNIOR, J. P. F. et al. Caracterização do consumo e perfil do consumidor de frango da cidade de João Pessoa-PB. Agropecuária Técnica, v. 38, n. 3, p. 153-159, 2017.

MATOS, N. E. et al. Banana leaf in the diet of laying hens in cage free system. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 41, p. e46908-e46908, 2019.

MENDES, L. J. et al. Perfil do consumidor de ovos e carne de frango do município de Janaúba-MG. Ars Veterinaria, v. 32, n. 1, p. 81-87, 2017.

MONÇÃO, F. P. et al. Transferência de tecnologias zootécnicas a agricultores familiares no município de Espinosa/MG. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 6, n. 11, p. 84-92, 2019.

NAZARENO, A.C. et al. Bem-estar na produção de frango de corte em diferentes sistemas de criação. Engenharia Agrícola, v.31, n.1, p.13-22, 2011.

PERES, F. D. et al. Milk quality evaluation of dairy farmers in the Alto São Francisco Region. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 6, n. 12, p. 108-120, 2019.

PUCHETA, R. et al. PERFIL DO CONSUMIDOR E DO CONSUMO DA CARNE DE FRANGO NO MUNICÍPIO DE ANASTÁCIO–MS. ANAIS DO SEMEX, n. 11, 2018.

SANTOS, et al., Comportamento bioclimático de frangos de corte caipira em piquetes enriquecidos. Revista brasileira de engenharia agrícola e ambiental. v.14 n.5. 2010.

SAVINO, V.J.M.; A. A. D. C.; M. F. R.; M. A. N.S; Avaliação de materiais genéticos visando à produção de frango caipira em diferentes sistemas de alimentação. Revista Brasileira de Zootecnia., v.36, n.3, p.578-583, 2007.

SILVA, R.D.M.; NAKANO, M. Sistema Caipira de criação de galinhas. Piracicaba: O Editor, 1997. 110p.

STRINGHETA, P.C; MUNIZ, J.N. Alimentos orgânicos. Viçosa, MG: Editora UFV, 2004. p.37-128.

VALENTIM, J. K.et al. Use of probiotics in diets of wild-type chickens and its effects on performance. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 19, n. 3, p. 315-323, 2018.

VALENTIM, J. K. et al. Uso de probiótico em dietas de frangos tipo caipira e seus efeitos sobre o rendimento de carcaça, a morfologia e o pH gastrointestinal. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 18, n. 4, p. 530-541, 2017.

VALENTIM, J. K; RODRIGUES, R; BITENCOURT, T. M; LIMA, H. J. D; ALMEIDA, G. R. Implicações sobre o uso de promotores de crescimento na dieta de frangos de corte. Revista eletrônica Nutritime, v. 15, p. 8191-8199, 2018.

Downloads

Published

2020-12-18

How to Cite

Geraldo, A., Valentim, J. K., Zanella, J., Mendes, J. P., Silva, A. F., Garcia, R. G., … Pantoja, J. de C. (2020). Profile of caipira broiler meat producers and consumers in the Alto São Francisco Region – MG. RealizAção, 7(14), 81–93. https://doi.org/10.30612/realizacao.v7i14.13032

Issue

Section

Articles