Profile of caipira broiler meat producers and consumers in the Alto São Francisco Region – MG
DOI:
https://doi.org/10.30612/realizacao.v7i14.13032Keywords:
Requirement, Welfare, Quality, Consumer marketAbstract
The production and consumption of chicken meat have grown a lot during the last few years. Thus, consumers and chicken producers began to worry more about each production process of the poultry chain, thus aiming at a good quality final product. Thus, the objective was to evaluate the profile of producers and consumers of redneck chickens in the Region of Alto São Francisco - MG. The research was carried out in the municipality of Bambuí - MG, located in the center of minas Gerais. The questionnaire included 60 bambuienses addressed in different supermarkets in the city, free fairs, and in their residences, where predefined questionnaires were used. Data analysis was performed with the aid of spreadsheets, and Microsoft Office Excel was used® in 2007. Consumers of redneck chicken meat are interested in knowing the origin of the product, as well as the guarantee of a healthy product, with affordable price, and quality. The flavor of the redneck chicken is still the determining factor for those looking for this type of food. It can be observed with research that the production of redneck chicken is an activity with great sales potential, but still lacks tools related to the improvement of the production process, which encourage breeders to work with more quality. The production of any animal product needs to adapt to welfare standards, a reality that few producers know about.
Downloads
References
BARQUETE, P. H. A.; VALENTIM, J. K; NORONHA, C. M. S. Estudo Sócio-produtivo e Zootécnico da bovinocultura de corte: Estudo de caso do município de São Vicente de Minas, Brasil. Revista de Extensão e Estudos Rurais, v. 8, n. 2, p. 43-61, 2019.
CRUZ, F. G. G. et al. Perfil socioeconômico da avicultura no setor primário do Estado do Amazonas, Brasil. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 9, n. 2, p. 371-391, 2016.
DA ROCHA, L. O. et al. Diagnóstico Participativo/Rural aplicado a criação de aves e suínos caipiras em regiões periurbanas no município de Senador Canedo (GO). Fronteiras: Journal of Social, Technological and Environmental Science, v. 5, n. 2, p. 135-152, 2016.
DA SILVA, S. V. et al. Sistema Sustentável De Criação De Aves Na Comunidade Quilombola De Dourados, Mato Grosso Do Sul. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 6, n. 11, p. 130-139, 2019.
DE ARAÚJO, A. G. G. et al. Potencialidades e valorização da raça de suíno nativo Piau no contexto dos assentamentos de reforma agrária. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 7, n. 13, p. 145-154, 2020.
FIGUEIREDO JÚNIOR, J. P. F. et al. Caracterização do consumo e perfil do consumidor de frango da cidade de João Pessoa-PB. Agropecuária Técnica, v. 38, n. 3, p. 153-159, 2017.
MATOS, N. E. et al. Banana leaf in the diet of laying hens in cage free system. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 41, p. e46908-e46908, 2019.
MENDES, L. J. et al. Perfil do consumidor de ovos e carne de frango do município de Janaúba-MG. Ars Veterinaria, v. 32, n. 1, p. 81-87, 2017.
MONÇÃO, F. P. et al. Transferência de tecnologias zootécnicas a agricultores familiares no município de Espinosa/MG. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 6, n. 11, p. 84-92, 2019.
NAZARENO, A.C. et al. Bem-estar na produção de frango de corte em diferentes sistemas de criação. Engenharia Agrícola, v.31, n.1, p.13-22, 2011.
PERES, F. D. et al. Milk quality evaluation of dairy farmers in the Alto São Francisco Region. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 6, n. 12, p. 108-120, 2019.
PUCHETA, R. et al. PERFIL DO CONSUMIDOR E DO CONSUMO DA CARNE DE FRANGO NO MUNICÍPIO DE ANASTÁCIO–MS. ANAIS DO SEMEX, n. 11, 2018.
SANTOS, et al., Comportamento bioclimático de frangos de corte caipira em piquetes enriquecidos. Revista brasileira de engenharia agrícola e ambiental. v.14 n.5. 2010.
SAVINO, V.J.M.; A. A. D. C.; M. F. R.; M. A. N.S; Avaliação de materiais genéticos visando à produção de frango caipira em diferentes sistemas de alimentação. Revista Brasileira de Zootecnia., v.36, n.3, p.578-583, 2007.
SILVA, R.D.M.; NAKANO, M. Sistema Caipira de criação de galinhas. Piracicaba: O Editor, 1997. 110p.
STRINGHETA, P.C; MUNIZ, J.N. Alimentos orgânicos. Viçosa, MG: Editora UFV, 2004. p.37-128.
VALENTIM, J. K.et al. Use of probiotics in diets of wild-type chickens and its effects on performance. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 19, n. 3, p. 315-323, 2018.
VALENTIM, J. K. et al. Uso de probiótico em dietas de frangos tipo caipira e seus efeitos sobre o rendimento de carcaça, a morfologia e o pH gastrointestinal. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 18, n. 4, p. 530-541, 2017.
VALENTIM, J. K; RODRIGUES, R; BITENCOURT, T. M; LIMA, H. J. D; ALMEIDA, G. R. Implicações sobre o uso de promotores de crescimento na dieta de frangos de corte. Revista eletrônica Nutritime, v. 15, p. 8191-8199, 2018.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Adriano Geraldo, Jean Kaique Valentim, Joyce Zanella, Janaína Palermo Mendes, Ariadne Freitas Silva, Rodrigo Garófallo Garcia, Bruna de Souza Eberhart, Jéssica de Carvalho Pantoja
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista aceitam as normas de publicação, bem como, concordam com os seguintes termos:
(a) O Conselho Editorial se reserva ao direito de efetuar, nos originais, alterações da Língua portuguesa para se manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
(b) Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional que permite: Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato e Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material. A Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional considera os termos seguintes:
- Atribuição — Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso.
- NãoComercial — Você não pode usar o material para fins comerciais.
- CompartilhaIgual — Se você remixar, transformar, ou criar a partir do material, tem de distribuir as suas contribuições sob a mesma licença que o original.
- Sem restrições adicionais — Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.