Potentialities and valorization of the native swine Piau breed in the context of the agrarian reform settlements

Authors

  • Gabriel Gobira de Alcântara Araújo Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM)
  • Jean Kaique Valentim Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Orlando Filipe Costa Marques Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Idael Matheus Goes Lopes Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • João Paulo de Souza Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Felipe Russo Maciel Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)
  • Bruno Alexander Nunes Silva Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v7i13.11517

Keywords:

Family farming, Profit generation, Extensive management, Native breeds

Abstract

Most small farmers in Brazil have in pig farming activities an alternative to obtaining the food of high nutritional value and profitability. The objective of this work was to implement and develop a system of sustainable extensive production of pigs in the centers of irradiation and agroecological management in the areas of agrarian reform settlements in the northern region of Minas Gerais, enabling to expand the source of income of the settlers and greater diffusion and valorization of the native swine breed. To start the extension project, contact with farmers and project exposure was carried out, identification of multiplier agents and formation of family nuclei, after a nucleus of agroecological management of pigs was implanted in the settlements in the municipality of Montes Claros using pure animals of the Piau breed. A survey of the limiting and potential factors was conducted with the community, to consolidate a pig model that best adapts to local specificities. Data were tabulated for one year of collection regarding the zootechnical indexes of the animals. We obtained 8.6 piglets born alive/childbirth/sow; 6.47 piglets weaned/calving/sow in the project, indexes that are higher than the zootechnical indexes obtained in traditional swine management, using national breeds. With the implementation of this sustainable and agroecological production system in the areas of agrarian reform settlements in the Northern Region of Minas Gerais, it was possible to obtain better productive production data, in addition to greater dissemination and valorization of the native swine breed.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ANIS, Cintia Ferreira et al. Viabilidade econômica para implantação de um biodigestor: uma alternativa para o pequeno produtor rural suinocultor. Multitemas, p. 147-168, 2020.

BARROS, Maurício Hoshino da Costa et al. Criopreservação de sêmen de suínos da raça Piau submetido a três protocolos de congelamento. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 41, n. 4, p. 914-922, 2012.

BULOS, L. H. S. et al. Resposta sorológica entre suínos da raça Piau e linhagem comercial em rebanho naturalmente infectado pelo Porcine circovirus 2. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 68, n. 5, p. 1145-1151, 2016.

CEPEA. Boletim do suíno. Abril 2019. Ano 10, Nº 104. Disponível em: https://www.cepea.esalq.usp.br/upload/revista/pdf/0676436001557776835.pdf

DIAS, Marcelo Miná. As mudanças de direcionamento da Política Nacional de Assistência Técnica e Extensão Rural (PNATER) face ao difusionismo. Revista Oikos, Viçosa, v. 18, n. 2, p. 11-21, 2007.

EMBRAPA, BIPERS - Boletim Informativo de Pesquisa e Extensão, 2002. Sistema Intensivo de Suínos criados ao ar livre - SISCAL. Disponível em: <http://www.cnpsa.embrapa.br/index.php?idp=Pn6u61g3l>. Acessado em: 16/02/2020.

FORTES, Alessandra et al. MANUTENÇÃO E AMPLIAÇÃO DO SISTEMA INTENSIVO DE CRIAÇÃO DE SUÍNOS AO AR LIVRE DO CAMPUS AMAJARI. Fórum de Integração Ensino, Pesquisa, Extensão e Inovação Tecnológica do IFRR-e-ISSN 2447-1208, v. 5, n. 1, 2018.

LIMA, Adiel Vieira et al. Espessura de toucinho e peso de suínos Piau e Duroc utilizando modelos lineares generalizado. PUBVET, v. 12, p. 131, 2018.

MARIANTE, A. da S. et al. Conservação de raças brasileiras ameaçadas de extinção e a importância de sua inserção em sistemas de produção. Agrociencia-Sitio en Reparación, v. 9, n. 1-2, p. 459-464, 2005.

ROCHA, Laudicéia Oliveira et al. Diagnóstico Participativo/Rural aplicado a criação de aves e suínos caipiras em regiões periurbanas no município de Senador Canedo (GO). Fronteiras: Journal of Social, Technological and Environmental Science, v. 5, n. 2, p. 135-152, 2016.

SANTOS, Camila Laís Alves et al. Suinocultura agroecológica e industrial: nutrição, sistemas de produção e sanidade. Informativo Técnico do Semiárido, v. 10, n. 2, p. 31-36, 2016.

SILVA FILHO, O.L.; PIMENTA FILHO, E.C.; SOUZA, J. F.; OLIVEIRA, Â.S.; OLIVEIRA, R. et al. (2008). Caracterização do sistema de produção de suínos locais na microrregião do Curimataú Paraibano. Revista Brasileira de Saúde Produção Animal, v.9 (1), p. 07-17, jan/mar.

SILVA, Domingos Lucas; PEREIRA, Wellington Soares. Manejo alimentar e instalações utilizadas por pequenos produtores de suínos no município de Caxias, Maranhão. AGROPECUÁRIA CIENTÍFICA NO SEMIÁRIDO, v. 15, n. 2, p. 115-123, 2019.

SIQUEIRA, Leonardo Seibel. Avaliação do sistema de produção de suínos no instituto regional de desenvolvimento rural (IRDeR/DEAg) 2016-2017. 2018.

VARGAS, Larissa Braganholo et al. O PERFIL DO CONSUMIDOR DE CARNE SUÍNA E SEUS DERIVADOS NO MUNICÍPIO DE DOM PEDRITO-RS. Revista Científica Agropampa, v. 2, n. 2, 2018.

VERONEZE, R. et al. Using pedigree analysis to monitor the local Piau pig breed conservation program. Archivos de zootecnia, v. 63, n. 241, p. 45-54, 2014.

Downloads

Published

2020-06-30

How to Cite

Araújo, G. G. de A., Valentim, J. K., Marques, O. F. C., Lopes, I. M. G., Souza, J. P. de, Maciel, F. R., & Silva, B. A. N. (2020). Potentialities and valorization of the native swine Piau breed in the context of the agrarian reform settlements. RealizAção, 7(13), 145–154. https://doi.org/10.30612/realizacao.v7i13.11517

Issue

Section

Articles