Healthy diets: interdisciplinary activities in elementary school

Authors

  • Mayra de Mello Dresler Maia
  • Patrícia Fernanda de Oliveira Cabral Universidade de São Paulo
  • Salete Linhares Queiroz

DOI:

https://doi.org/10.30612/eduf.v7i21.7170

Keywords:

Chemistry. Interdisciplinarity. Argumentation.

Abstract

Various studies have discussed ways of promoting interdisciplinary activities in the classroom and outline teachers´difficulties in adopting these practices. In this research, the aim is to describe a didactic activity based on interdisciplinarity, integrating Chemistry, case studies and argumentation for elementary I school pupils. We investigated the development of argumentative texts by the students during a didactic activity triggered by the resolution of the case study called Paty Palito, related to healthy diets. The texts were analysed from the Model of Argumentation developed by Toulmin and the results demonstrated the use of the basic elements of the argument by the students, especially the justifications and backings. Activities such as the one discussed in this study can be positive based on attitudes taken by the teacher, such as promoting collective reading, encouraging discussions of documents related to the topic and correcting texts produced several times while the activity is underway.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Patrícia Fernanda de Oliveira Cabral, Universidade de São Paulo

Licenciada em Química pela Universidade Federal de Alfenas, Mestra em Ciências pela Universidade de São Paulo e doutoranda em Ciências pela Universidade de São Paulo.

References

ABEGG, I. Ensino-investigativo de ciências naturais e suas tecnologias nas séries iniciais do ensino fundamental. 2004. 146 f. Dissertação (Mestrado em Educação Científica e Tecnológica) – Centro de Ciências da Educação, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2004.

AUGUSTO, T. G. S.; CALDEIRA, A. M. A. Dificuldades para a implantação de práticas interdisciplinares em escolas estaduais, apontadas por professores da área de ciências da natureza. Investigações em Ensino de Ciências, Porto Alegre, v. 12, n. 1, p. 139-154, 2007.

BARROSO, T. O desenvolvimento do discurso argumentativo por crianças do ensino fundamental: articulação e coordenação de sequências argumentativas no texto de opinião. Veredas, Juiz de Fora, v. 11, n. 2, p. 101-117, 2007.

CARDOSO, K. K. Interdisciplinaridade no ensino de química: uma proposta de ação integrada envolvendo estudos sobre alimentos. 2014. 68 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Exatas) - Centro Universitário Univates, Lajeado, 2014.

FOUREZ, G. Alphabétisation scientifique et technique: essai sur les finalités de l’enseignement des sciences, Bruxelas: De Boeck Université, 1994. 218 p. GLOBO LDTA. Emília e a turma do Sítio: alimentação saudável. Rio de Janeiro: Editora Globo, 2005. 16 p.

GUERRA, A.; FREITAS, J.; REIS, J. C.; BRAGA, M. A. A interdisciplinaridade no ensino das ciências a partir de uma perspectiva histórico-filosófica. Caderno Brasileiro de Ensino de Física, Florianópolis, v. 15, n. 1, p. 32-46, 1998.

HERREID, C. F. What makes a good case? Journal of College Science Teaching, Arlington, v. 27, n. 3, p. 163-169, 1998.

HERREIRA, A. S. Produção textual no ensino fundamental e médio: da motivação à avaliação. 2000. 125 f. Dissertação (Mestrado em Linguística Aplicada) – Universidade Estadual de Maringá, Maringá, 2000.

LEANDRINI, S. M.; E MOTOKANE, M. Argumentação em textos escritos de alunos de ensino fundamental sobre aquecimento global: análise das justificativas. Enseñanza de las Ciencias, Barcelona, n. extra, p. 680-683, 2009.

LEITÃO, S. O Lugar da argumentação na construção do conhecimento em sala de aula. In: LEITÃO, S; DAMIANOVIC, M. C. (Org.). Argumentação na escola: o conhecimento em construção.

Campinas: Pontes Editores, 2011. p. 13-46.

LEITÃO, S.; ALMEIDA, E. G. S. A produção de contra-argumentos na escrita infantil. Psicologia: Reflexão e Crítica, Porto Alegre, v. 13, n. 3, p. 351-361, 2000.

LIMA, F. R. O.; PINHEIRO, R. M. M. Argumentação para as séries iniciais: uma proposta de sequência didática. Vertentes & Interfaces II: Estudos Linguísticos e Aplicados, Vitória da Conquista, v. 2, n. 1 p. 112-129, 2010.

PAZINATO, M. S.; BRAIBANTE, M. E. F. Oficina temática composição química dos alimentos: uma possibilidade para o ensino de química. Química Nova na Escola, São Paulo, v. 36, n. 4, p. 289-296, 2014.

PIETROCOLA, M.; ALVES FILHO, J. P.; PINHEIRO, T. F. Prática interdisciplinar na formação disciplinar de professores de ciências. Investigações em Ensino de Ciências, Porto Alegre, v.8, n. 2, p. 131-152, 2003.

SÁ, L. P.; QUEIROZ, S. L. Argumentação no ensino de ciências: contexto brasileiro. Ensaio Pesquisa em Educação em Ciências, Belo Horizonte, v. 13, n. 2, p. 13-30, 2011.

SEBIN, D. I.; MAIA, M. M. D. Estudo de Caso: Paty Palito. In: QUEIROZ, S. L.; CABRAL, P. F. O (Org.). Estudos de caso no ensino de ciências naturais. São Carlos: Art. Point Gráfica e Editora, 2016. p. 57-64.

TOULMIN, S. Os Usos do Argumento. São Paulo: Martins Fontes, 2001. 375p.

Published

2018-05-11

How to Cite

MAIA, Mayra de Mello Dresler; CABRAL, Patrícia Fernanda de Oliveira; QUEIROZ, Salete Linhares. Healthy diets: interdisciplinary activities in elementary school. Educação e Fronteiras, Dourados, v. 7, n. 21, p. 14–24, 2018. DOI: 10.30612/eduf.v7i21.7170. Disponível em: https://ojs.ufgd.edu.br/educacao/article/view/7170. Acesso em: 22 nov. 2024.

Issue

Section

DOSSIÊ: PRÁTICAS DE QUÍMICA NA EDUCAÇÃO BÁSICA