Water quality as a foundation for sustainable fish production for small producers
DOI:
https://doi.org/10.30612/realizacao.v7i13.11387Keywords:
Environment, Pisciculture, Knowledge transferAbstract
The purpose of this work was to instruct the students from the aquaculture engineering course of Federal University of Great Dourados – UFGD and make them pass along the information they’ve learnt at classroom to small farmers, not necessarily fish producers, but anyone who had any interest in the field. The project lasted for one year, and the visits to properties happened in the last semester of 2019. To make the conversation between producers and academics happen, nine properties were visited, all in Itamarati Settlement, located in the municipality of Ponta Porã – MS. In those locations were made analyses of water like, oxygen dissolved (mg L-1 ), pH, transparency (cm), temperature (ºC), alkalinity (mg L-1 ), total ammonia (mg L-1 ), toxic ammonia (mg L-1 ) and nitrite (mg L-1 ), and the academics explained to the producers how those parameters should stay, and how to check them, to get a sustainable fish production. To make it happen, some forms were left to the producers. It was noticed that the lack of information in field is a gap that has to be filled, so it’ll increase the fish production, with security and sustainability. The quality of water is one of the first subjects that should be analyzed before the installation of an aquaculture project, and the students that’ve taken part in this study, were able to convert words used in graduation to make it possible to teach the importance of periodical evaluations to activity enthusiasts.Downloads
References
AYROSA, D.M.M.R.; FURLANETO, F.P.B.; AYROSA, L.M.S. Regularização dos projetos de tanques-rede em águas públicas continentais de domínio da união no Estado de São Paulo. São Paulo: Instituto de Pesca, 2006. (Boletim técnico, n. 36).
BUENO, G.W.; MARENGONI, N.G.; GONÇALVES JÚNIOR, A.C.; BOSCOLO, W.R.; TEIXEIRA, R.A. Estado trófico e bioacumulação do fósforo total no cultivo de peixes em tanques-rede na área aquícola do reservatório de Itaipu. Acta Scientiarum Biological Sciences, v. 30, n. 3, p. 237-243, 2008.
CONAMA. Conselho Nacional do Meio Ambiente. Resolução no 357, de 17 de março de 2005. Dispõe sobre a classificação dos corpos de água e diretrizes ambientais para o seu enquadramento, bem como estabelece as condições e padrões de lançamento de efluentes, e dá outras providências. Brasília: Diário Oficial da União. 2005. Disponível em: http://www.mma.gov.br/port/conama/legiabre.cfm?codlegi=459.
CORRÊA, R. O. Qualidade da água na piscicultura continental. – Cartilha. EMBRAPA, PDF (32p.), 2018, Brasília, DF. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/187706/1/TC-32-17-CARTILHA-Qualidade-Agua-V05.pdf.
LIMA, A. F.; SILVA, A. P. da; RODRIGUES, A. P. O.; BERGAMIN, G. T.; TORATI, L. S.; PEDROZA FILHO, M. X.; MACIEL, P. O. Qualidade da água: piscicultura familiar. – Cartilha. EMBRAPA, 2013, Divinópolis, TO.
MERCANTE, C. T. J.; MARTINS, Y. K.; CARMO, C. F.; OSTI, J. S; PINTO, C. S. R. M.; TUCCI, A. Qualidade da água em viveiro de Tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus): caracterização diurna de variáveis físicas, químicas e biológicas, São Paulo, Brasil. Revista Bioikos, p.79-88, Campinas, jul./dez., 2007.
PeixeBR. Anuário da Piscicultura 2019. Peixe BR – Associação Brasileira da Piscicultura, São Paulo, 2019.
PeixeBR. Anuário da Piscicultura 2020. Peixe BR – Associação Brasileira da Piscicultura, São Paulo, 2020.
SILVA, W.L.M.; FROZZI, J.C.; FONSECA, J.C.; SALVADOR, J.S.P.; RIBEIRO, P.N.T.; COSTA CAMPOS, M.C. Sustentabilidade na aquicultura: dimensões social, econômica e ambiental – uma revisão de literatura. Revista EDUCAmazônia, v. 20, n. 1, p. 87-108, 2018.
SILVA, T. S. C., BORGHESI, R., INOUE, L. A. K. A., GUIMARÃES, M., Noções para aquicultura familiar: qualidade de água – cartilha. EMBRAPA, 2016, Dourados, MS.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Matheus Antonio do Amaral, Rayane Seibt Moraes, Wesley Paulo da Silva, Daniele Menezes Albuquerque, Claucia Aparecida Honorato, Dacley Hertes Neu
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista aceitam as normas de publicação, bem como, concordam com os seguintes termos:
(a) O Conselho Editorial se reserva ao direito de efetuar, nos originais, alterações da Língua portuguesa para se manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
(b) Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional que permite: Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato e Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material. A Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional considera os termos seguintes:
- Atribuição — Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso.
- NãoComercial — Você não pode usar o material para fins comerciais.
- CompartilhaIgual — Se você remixar, transformar, ou criar a partir do material, tem de distribuir as suas contribuições sob a mesma licença que o original.
- Sem restrições adicionais — Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.