BIODIGESTOR USE IN INTAMARATI SETTLEMENT: SUSTAINABILITY FOR RURAL COMMUNITY

Authors

  • Jefferson Rodrigues Gandra Docente, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará, Marabá, PA.
  • Cibeli de Almeida Pedrini Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Bruna da Silva Alem Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Euclides Reuter de Oliveira Docente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Eduardo Lucas Terra Peixoto Docente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Andréa Maria de Araújo Gabriel Docente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS
  • Murilo Matias Lima Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Hellén Felicidade Durães Mestranda, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Janaína Tayna Silva Doutoranda, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Nathálie Ferreira Neves Doutoranda, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Hindyra Marihellym Folador Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.
  • Rayrana Carvalho Costa Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v8i16.15340

Keywords:

Family Farming. Waste. Preservation. By-products.

Abstract

The aim of the project was to guide producers on the destination and proper handling of agricultural waste, generating “clean” energy and helping with economic and sustainability issues for the settlement. The biodigestor implantation project was carried out at the Itamarati Settlement, in Ponta-Porã, with a group of around 70 local producers, who were awarded a biodigestor. In 2019, a training course on construction of biodigesters was held, supported by the agreement signed between the city of Ponta Porã, PROEX/UFGD together with the projects approved by UFGD, where producers received initial training. The adoption of the system aims to ensure the proper disposal of waste, and also generate biofertilizer that can be used in the production of vegetables in the organic system and biogas for consumption by the settled producer. The biodigester is composed of three parts: the cargo box, the fermentation tank and the unloading box. It is supplied weekly through manual supply and was built with low-cost materials in order to provide a shorter return on investment. Visits are carried out every 30 days by a professional in the area and after closing. The evaluation will be based on the meetings and evaluation of the producers. The community demonstrated satisfaction with the implantation of the biodigester, which enables the development and permanence of man in the countryside, in addition to being a viable and efficient technology, bringing benefits to the producer and the environment considering the removal of possible pollutants.

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Author Biographies

Jefferson Rodrigues Gandra, Docente, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará, Marabá, PA.

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Viçosa (2005), mestrado em Medicina Veterinária (Nutrição e Produção Animal) pela Universidade de São Paulo (2009) e doutorado em Nutrição e Produção Animal pela Universidade de São Paulo (2012).  Atualmente é professor Adjunto do Instituto de Desenvolvimento Agrário e Regional da Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará ministrando aulas para os cursos de Zootecnia , Agronomia e Medicina Veterinária. 

Cibeli de Almeida Pedrini, Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Graduanda de Zootecnia da Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados.

Bruna da Silva Alem, Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Graduanda de Zootecnia da Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados.

Euclides Reuter de Oliveira, Docente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal de Goiás (1990), mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras (1998) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras (2002). Atualmente é professor associado II - Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD).

Eduardo Lucas Terra Peixoto, Docente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Zootecnista (2009) e Mestre em Zootecnia (2011) pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, possui especialização em Estatística Quantitava (2014) e doutor em Ciência Animal (2014) pela Universidade Estadual de Londrina. É professor Adjunto C nível III da Faculdade de Ciências Agrárias da Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados MS.

Andréa Maria de Araújo Gabriel, Docente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS

Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1992), mestrado em Medicina Veterinária pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1996) e doutorado em Biologia Animal pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2000). Atualmente é professor associado da Universidade Federal da Grande Dourados. 

Murilo Matias Lima, Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Graduando de Zootecnia da Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados.

Hellén Felicidade Durães, Mestranda, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Possui Bacharelado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Montes Claros - UNIMONTES, campus Janaúba (2019). Mestranda em Nutrição de ruminantes, pela Universidade Federal da Grande Dourados -UFGD (2020 - atual). Atuando nas áreas de produção de ruminantes. 

Janaína Tayna Silva, Doutoranda, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Montes Claros - UNIMONTES, Campus Janaúba (2019). Mestrado em Zootecnia (Nutrição e Produção Animal) pela Universidade Federal da Grande Dourados-UFGD, (2021). Atualmente Doutoranda em Zootecnia na Universidade Federal da Grande Dourados-UFGD.

Nathálie Ferreira Neves, Doutoranda, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Médica Veterinária pela Universidade Federal do Pampa, Mestre e Doutoranda em Zootecnia na Universidade Federal da Grande Dourados, Bolsista CAPES (2018-2020). Técnica em Agropecuária pela Escola Técnica Estadual Cruzeiro do Sul - São Luiz Gonzaga -RS.

Hindyra Marihellym Folador, Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Graduanda em Zootecnia, na Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados.

Rayrana Carvalho Costa, Discente, Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS.

Graduanda em Zootecnia, na Faculdade de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Grande Dourados.

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Published

2021-12-17

How to Cite

Gandra, J. R., Pedrini, C. de A., Alem, B. da S., de Oliveira, E. R., Peixoto, E. L. T., Gabriel, A. M. de A., Lima, M. M., Durães, H. F., Silva, J. T., Neves, N. F., Folador, H. M., & Costa, R. C. (2021). BIODIGESTOR USE IN INTAMARATI SETTLEMENT: SUSTAINABILITY FOR RURAL COMMUNITY. RealizAção, 8(16), 21–32. https://doi.org/10.30612/realizacao.v8i16.15340

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