Aquaculture As An Interaction Tool Between University And Society

Authors

  • Daniele Menezes Albuquerque Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Eloísa de Arruda Herrig Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Fabiana Cavichiolo Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

DOI:

https://doi.org/10.30612/re-ufgd.v6i12.10553

Keywords:

Awareness, Rural extension, environment.

Abstract

Aquaculture is defined by the cultivation of organisms that have at least one phase of life in water, has several modalities depending on the type of organism and the water they are cultivated. That is why a project of interaction between university and society has been developed by 20 academics of the Aquaculture Engineering course at the Federal University of Grande Dourados - UFGD in the city of Dourados in Mato Grosso do Sul. Before starting actions, the academics have undergone training in order to elaborate the activities, the schedule and the techniques of how to interact with all types of public. The project started at Professor Manoel Santiago de Oliveira Municipal School, with playful activities involving recycling workshop, awareness of the rational use of water and World Environment Day. Afterwards, a questionnaire was applied and leaflets were distributed on fish consumption during Holy Week during the 14th Fish Party at Rego D'Agua Park in Dourados - MS. Results were evaluated according to the participation of all involved. It was concluded that the playful activities and artisanal production of materials and the distribution of guidance leaflets and the questionnaire aroused interest in fish consumption and environmental awareness in the city of Dourados, besides spreading concepts of environmental development between the university and society.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Daniele Menezes Albuquerque, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Curso de Engenharia de Aquicultura

Faculdade de Ciências Agrárias

 

Eloísa de Arruda Herrig, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Curso de Engenharia de Aquicultura

Faculdade de Ciências Agrárias

Fabiana Cavichiolo, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Curso de Zootecnia
Faculdade de Ciências Agrárias

References

BRITO, F. O deslocamento da população brasileira para as metrópoles. Revista Estudos Avançados, v.20, n.57, p.221-236, 2006.

BUAINAIN, A. M. Agricultura familiar, agroecologia e desenvolvimento sustentável: questões para debate. Brasília: Instituto Interamericano de Cooperação para Agricultura (IICA), 2006. 136p.

CARVALHO, I. C. M. Educação ambiental: a formação do sujeito ecológico. 2.ed. São Paulo: Cortez, 2006.

DUTRA, F.M.; BINOTTO, E.; MAUAD, J.R.C. Uma análise do comportamento do consumidor de peixe em Dourados/MS. Sociedade e desenvolvimento rural, v. 8, n. 2, 2014.

ELER, M. N.; MILLANI, T. J. Métodos de estudos de sustentabilidade aplicados a aquicultura. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 36, p. 33-44, 2007.

FAO. The State of World Fisheries and Aquaculture 2018 (SOFIA) - Meeting the sustainable development goals. Rome: Food and Agriculture Organization, 2018, 227p.

MS PEIXE. Cooperativa de Aquicultores de Mato Grosso do Sul. Dourados: 2013. Disponível em: <http://www.mspeixe.com.br/>. Acesso em: 02/12/2019.

OLIVEIRA, J.M. O peixe e a saúde: das recomendações para o consumo às possibilidades ambientais de atende-lo. Segurança alimentar e nutricional, v. 20, n. suplementar, p. 141-146, 2013.

ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS (ONU). Guia sobre Desenvolvimento Sustentável: 17 Objetivos para transformar o nosso mundo. Disponível em . Acesso em: 02 nov. 2019. Peixe BR. Anuário da Piscicultura 2019. Peixe BR – Associação Brasileira da Piscicultura, São Paulo, 2019.

RIBEIRO, R.C.; BARROS, L.A.; PIRES, C.R.F.; KATO, H.C.A.; SOUSA, D.N. Avaliação do consumo de peixes no município de Palmas – TO. Boletim de Indústria Animal, v. 75, n. suplementar, p. 1-11, 2018.

SPIRONELLO, R.L.; TAVARES, F.S.; SILVA, E.P. Educação ambiental: da teoria à prática, em busca da sensibilização e conscientização ambiental. Revista Geonorte, v. 3, n. 4, p. 140-152, 2012.

Published

2019-12-19

How to Cite

Albuquerque, D. M., Herrig, E. de A., & Cavichiolo, F. (2019). Aquaculture As An Interaction Tool Between University And Society. RealizAção, 6(12), 36–43. https://doi.org/10.30612/re-ufgd.v6i12.10553

Issue

Section

Articles