Aquaculture As An Interaction Tool Between University And Society
DOI:
https://doi.org/10.30612/re-ufgd.v6i12.10553Keywords:
Awareness, Rural extension, environment.Abstract
Aquaculture is defined by the cultivation of organisms that have at least one phase of life in water, has several modalities depending on the type of organism and the water they are cultivated. That is why a project of interaction between university and society has been developed by 20 academics of the Aquaculture Engineering course at the Federal University of Grande Dourados - UFGD in the city of Dourados in Mato Grosso do Sul. Before starting actions, the academics have undergone training in order to elaborate the activities, the schedule and the techniques of how to interact with all types of public. The project started at Professor Manoel Santiago de Oliveira Municipal School, with playful activities involving recycling workshop, awareness of the rational use of water and World Environment Day. Afterwards, a questionnaire was applied and leaflets were distributed on fish consumption during Holy Week during the 14th Fish Party at Rego D'Agua Park in Dourados - MS. Results were evaluated according to the participation of all involved. It was concluded that the playful activities and artisanal production of materials and the distribution of guidance leaflets and the questionnaire aroused interest in fish consumption and environmental awareness in the city of Dourados, besides spreading concepts of environmental development between the university and society.
Downloads
References
BRITO, F. O deslocamento da população brasileira para as metrópoles. Revista Estudos Avançados, v.20, n.57, p.221-236, 2006.
BUAINAIN, A. M. Agricultura familiar, agroecologia e desenvolvimento sustentável: questões para debate. Brasília: Instituto Interamericano de Cooperação para Agricultura (IICA), 2006. 136p.
CARVALHO, I. C. M. Educação ambiental: a formação do sujeito ecológico. 2.ed. São Paulo: Cortez, 2006.
DUTRA, F.M.; BINOTTO, E.; MAUAD, J.R.C. Uma análise do comportamento do consumidor de peixe em Dourados/MS. Sociedade e desenvolvimento rural, v. 8, n. 2, 2014.
ELER, M. N.; MILLANI, T. J. Métodos de estudos de sustentabilidade aplicados a aquicultura. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 36, p. 33-44, 2007.
FAO. The State of World Fisheries and Aquaculture 2018 (SOFIA) - Meeting the sustainable development goals. Rome: Food and Agriculture Organization, 2018, 227p.
MS PEIXE. Cooperativa de Aquicultores de Mato Grosso do Sul. Dourados: 2013. Disponível em: <http://www.mspeixe.com.br/>. Acesso em: 02/12/2019.
OLIVEIRA, J.M. O peixe e a saúde: das recomendações para o consumo às possibilidades ambientais de atende-lo. Segurança alimentar e nutricional, v. 20, n. suplementar, p. 141-146, 2013.
ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS (ONU). Guia sobre Desenvolvimento Sustentável: 17 Objetivos para transformar o nosso mundo. Disponível em . Acesso em: 02 nov. 2019. Peixe BR. Anuário da Piscicultura 2019. Peixe BR – Associação Brasileira da Piscicultura, São Paulo, 2019.
RIBEIRO, R.C.; BARROS, L.A.; PIRES, C.R.F.; KATO, H.C.A.; SOUSA, D.N. Avaliação do consumo de peixes no município de Palmas – TO. Boletim de Indústria Animal, v. 75, n. suplementar, p. 1-11, 2018.
SPIRONELLO, R.L.; TAVARES, F.S.; SILVA, E.P. Educação ambiental: da teoria à prática, em busca da sensibilização e conscientização ambiental. Revista Geonorte, v. 3, n. 4, p. 140-152, 2012.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Autores que publicam nesta revista aceitam as normas de publicação, bem como, concordam com os seguintes termos:
(a) O Conselho Editorial se reserva ao direito de efetuar, nos originais, alterações da Língua portuguesa para se manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
(b) Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional que permite: Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato e Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material. A Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional considera os termos seguintes:
- Atribuição — Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso.
- NãoComercial — Você não pode usar o material para fins comerciais.
- CompartilhaIgual — Se você remixar, transformar, ou criar a partir do material, tem de distribuir as suas contribuições sob a mesma licença que o original.
- Sem restrições adicionais — Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.