BRS CAPIAÇU "EXPERIENCE IN SMALL DAIRY PROPERTIES IN THE CARAJÁS REGION - PARÁ"

Authors

  • Jefferson Rodrigues Gandra Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá. Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará https://orcid.org/0000-0002-4134-5115
  • Luzenildo Santos Silva Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá. Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Dalila Santos Silva Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá. Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Eldenira Pereira Gomes Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá. Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Letícia Silva Rodrigues Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá. Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Jailson Silva Carvalho SECRETARIA MUNICIPAL DE EDUCAÇÃO - SEMED- Canaã dos Carajás- PA
  • Elias Albuquerque Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Diego de Macedo Rodrigues Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá. Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Erika Rosendo de Sena Gandra Faculdade de Zootecnica. Instituto de Estudos do Trópico Umido.Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Karen Cristina Pires Costa Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá. Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • David Cardoso Dourado Faculdade de Ciências Agrárias de Marabá. Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará
  • Euclides Reuter de Oliveira Faculdade de Ciências Agrárias. UFGD.

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v8i16.15264

Keywords:

Sustainable Agriculture. Dairy Activity. Silage. Organic Production.

Abstract

This trial presents the university extension actions, carried out by the Federal University of the South and Southeast of Pará, with small producers inserted in the dairy activity of the Southeast of Pará, located in the municipality of Canaã dos Carajás – PA. In this article, we deal especially with developing demonstration units (UD) for the production of the cultivar BRS Capiaçu in a sustainable and organic way, with the objective of producing silage to be used in times of scarcity of pastures. The first experience of the BRS Capiaçu cultivar in small rural properties in the southeast of Pará was valid and significant, but, there is a real priority to spread the silage culture in the Carajás region.

Downloads

Download data is not yet available.

References

EVANGELISTA, A. R. Silagens: do Cultivo ao silo/ Antônio Ricardo Evangelista, Josiane aparecida de Lima. 2º ed. Lavras: Editora UFLA, 2002.

FERREIRA, A. C. . Consumo e digestibilidade de silagens de capim-elefante com diferentes níveis de subproduto da agroindústria da acerola. Revista Ciência Agronômica, v. 41, n. 4, p. 693-701, 2010.

IBGE. (2017). Censo Agropecuário 2017.

KUNG, L., JR., AND R. E. MUCK. 2017. Chapter: Silage harvesting and storage. In Large Dairy Herd Management. (Ed.) D. K. Beede. American Dairy Science Association. Champaign, IL. pp 723-738

MENEGAT, A.S.; NUNES, F.P.; CONCEIÇÃO, C.A.; OLIVEIRA, E.R.. A Extensão Universitária no Assentamento Areias, Nioaque/MS: diálogos transformando pessoas, saberes e processos de produção. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v.6, n.12, p. 16-35, 2019.

MONÇÃO, F.P.; ALENCAR, A.M.S.; ROCHA JÚNIOR, V.R.; MENDES, E.V.C.; CARVALHO, C.C.S.; SALES, E.C.J.; FERREIRA, H.C.; SOARES, A.C.M. Field day on agronomic and zootechnical technologies to farmers in the semi-arid region of northern minas gerais. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 08, n. 15. 2021.

OLIVEIRA, E.R.; MUNIZ, E.B.; GABRIEL, A.M.A.; MONÇAO, F.P.; GANDRA, J.R.; GANDRA, E.R.S.; PEREIRA, T.L.; SILVA, M.S.J.; GOUVEA, W.S.; CARMO, A.A.C.; PEDRINI, C.A.; BECKER, R.A.S. Produção de feno orgânico como estratégia de suplementação volumosa para ruminantes produzidos nas comunidades rurais de mato grosso do sul. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 4, n. 8, p. 87-97, 2017.

PEREIRA, A. V.; LEDO, F. J. DA S.; MORENZ, M. J. F.; LEITE, J. L. B.; BRIGHENTI, A. M.; MARTINS, C. E.; MACHADO, J. C. 2016. BRS Capiaçu: cultivar de capim-elefante de alto rendimento para produção de silagem. Embrapa Gado de Leite.

RIBAS, W. MONÇÃO, F.P, GOMES, T. ROCHA JR. V., RIGUEIRA, J.P. 2021 Effect of wilting time and enzymatic-bacterial inoculant on the fermentative profile, aerobic stability, and nutritional value of BRS capiaçu grass silage. Revista Brasileira de Zootecnia, 50: 23-34.

SANTOS, M. A. S. Avaliação do nível tecnológico da pecuária leiteira no estado do Pará. Amazônia: Ciência & Desenvolvimento. v. 9, n. 18, p. 79-96, 2014a

SILVA, A.F.; OLIVEIRA, E.R.; MARQUES, O.F.C.; SILVA, J.T.; GANDRA, J.R.; GABRIEL, A.M.A.; NEVES, N.F.; DURÃES, H.F.; GOUVEA, W.S.; LIMA, B.M.; LIMA, M.M. Use of maize and sorghum for silage production in a family dairy farm. Revista online de Extensão e Cultura Realização, v. 8, n. 15, 2021.

SOARES, B. C., LOURENÇO JUNIOR, J. B., SANTOS, M. A. S., SENA, A. L. S., RODRIGUES FILHO, J. A., SANTANA, A. C., HOMMA, A. K. O., MACIEL E SILVA, A. G., & ANDRADE, S. J. T. (2019). Caracterização da cadeia produtiva da pecuária leiteira em Rondon do Pará, Pará, Brasil. Nucleus Animalium, 11(1), 25–37.

Published

2021-12-17

How to Cite

Gandra, J. R., Silva, L. S., Silva, D. S., Gomes, E. P. ., Rodrigues, L. S. ., Carvalho, J. S., … Oliveira, E. R. de. (2021). BRS CAPIAÇU "EXPERIENCE IN SMALL DAIRY PROPERTIES IN THE CARAJÁS REGION - PARÁ". RealizAção, 8(16), 64–81. https://doi.org/10.30612/realizacao.v8i16.15264

Issue

Section

Articles