Gourd of manufacturing and amethyst stone: alternative substrate for the production of seedlings

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i48.8288

Keywords:

Lactuca sativa. Lycopersicon esculentum. Percentage of germination. Emergency speed index.

Abstract

The manufacture of the gourd and derivative handicrafts as well as amethyst stone extraction have high economic and social importance for the state of Rio Grande do Sul. However, the work of artisans and mining activities result in large amounts of waste that do not have proper disposal, causing damage environmentally. Thus, the objective was to evaluate the potential use of residues from the manufacture of “cuia”(RFC) and amethyst stone extraction (REP) as a substrate alternative for the production of lettuce and tomato seedlings in the period April-May 2014 in Frederico Westphalen, RS. We used a completely randomized design with five treatments and five repetitions for each of the experiments. The experiments were: T1 - 100% commercial substrate (SC), T2 - 25% residue (RFC or REP) + 75% SC, T3 -50% residue + 50% SC, T4 - 75% residue + 25% SC and T5 - 100% waste; being evaluated the emergence speed index and percentage of germination. From the results, it was observed that the use of RFC or REP in a proportion of 25% as a commercial substrate component does not affect seed germination of lettuce and tomato. Therefore, it is recommended the addition of waste from the manufacture of gourd and amethyst stone extraction to the substrate to reduce short production of seedlings and environmental impact.

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Author Biographies

Marcos Vinícius Marques Pinheiro, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Ceará (UFC, 2007), mestrado em Fisiologia Vegetal e doutorado em Botânica pela Universidade Federal de Viçosa (UFV, 2010; 2014). Atualmente, pós-doutorando em Agronomia - Agricultura e Ambiente, pela Universidade Federal de Santa Maria, Campus Frederico Westphalen. Bolsista PNPD/CAPES. Atuando, principalmente, nos seguintes temas: Cultura de Tecidos e Morfogênese em Plantas, Plantas Medicinais

Maria Inês Diel, Universidade Federal de Santa Maria (UFMS)

Engenheira Agrônoma pela Universidade Federal da Fronteira Sul. Mestre em Agronomia: Agricultura e ambiente Universidade Federal de Santa Maria, Campus Frederico Westphalen. Atualmente é doutoranda em Agronomia na Universidade Federal de Santa Maria. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Ecofisiologia e Manejo de Olerícolas, e em cultivos fora do solo, Substratos. Realiza trabalhos com a cultura do morangueiro (Fragaria x ananassa Duch) em cultivo sem solo, origem de mudas e cultivares.

Denise Schmidt, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)


possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (1995), mestrado em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (1999) e doutorado em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (2002). Atualmente é Professora Associada da Universidade Federal de Santa Maria. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em horticultura, atuando principalmente nos seguintes temas: hortaliças, hidroponia, ambiente protegido e plantas aromáticas.

Oscar Valeriano Sánchez Valera, Instituto Tecnológico Superior de Zongolica (ITSZ)

Possui graduação em Ingenieria em Agronomia pelo Instituto Tecnológico de Úrsulo Galván (ITUG) e mestrado em Agronomia: Agricultura e Ambiente pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Atualmente professor pelo Instituto Tecnológico Superior de Zongolica, campus Tezonapa

Maicon Desconsi, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)

Engenheiro agrônomo pela Universidade Federal de Santa Maria, Campus Frederico Westphalen

Gilnei Riboli Bonett, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)

Engenheiro agrônomo pela Universidade Federal de Santa Maria, Campus Frederico Westphalen

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Published

2020-07-20

How to Cite

Pinheiro, M. V. M., Diel, M. I., Schmidt, D., Valera, O. V. S., Desconsi, M., & Bonett, G. R. (2020). Gourd of manufacturing and amethyst stone: alternative substrate for the production of seedlings. Agrarian Journal, 13(48), 160–168. https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i48.8288

Issue

Section

Article - Plant Breeding