Rabbit farming as an alternative for sustainable production in the Itamarati settlement/MS
DOI:
https://doi.org/10.30612/realizacao.v8i15.13031Keywords:
Cuniculture, Rural Extension, Waste, Horticulture.Abstract
Energy waste from livestock farming represents a valuable and available resource for the agricultural sector, especially in organic farming, which requires non-chemical fertilization. Thus, animal waste, when used appropriately, has the potential to replace commonly used fertilizers due to its valuable nutritional composition for plants. Rabbit farming is an activity that offers several benefits, co-products and by-products, such as feces, which can be transformed into organic substrates used for fertilization. In order to verify the use of this waste, it was collected from the rabbit farm implemented at the Agroecology Center of the Itamarati Settlement with the donation of females suitable for reproduction, originating from the Experimental Farm of Agricultural Sciences of UFGD, and emphasis was placed on composting the waste to be used in the vegetable garden. The production of the settlement was monitored from January to April 2020, and the animals continue to receive vegetables daily as a supplement to their diet, and waste collection and composting have already been carried out. It can be seen that rabbit farming is gaining extreme social and environmental importance, as it can contribute to improving the population's diet, since, in addition to offering a source of protein of high nutritional quality from its meat, through composting of organic waste produced by breeding, it enables the production of vegetables organically. Manure from rabbit production has proven to be highly efficient for the production of vegetables in an agroecological system, ensuring greater sustainability in the animal and plant production cycle.
Downloads
References
BARBIERI, M.; FLORENTINO, L. A.; BARBIERI, M. D. P. Cultivo de hortaliças em pequenas áreas urbanas. In:Congresso Nacional de Meio Ambiente, 11, 2014. Poços de Calda. Anais..., Poços de Calda, maio 2014.
CARVALHO, M. M. X.de; NODARI, E. S.; NODARI, R O. "Defensivos" ou "agrotóxicos"? História do uso e da percepção dos agrotóxicos no estado de Santa Catarina, Brasil, 1950-2002. História, Ciências, Saúde-Manguinhos, v. 24, n. 1, p. 75-91, 2017.
FEREIRA, R. D. S. Eficácia de um composto de resíduos de cunicultura com palha na produtividade e qualidade da alface. 2017, 82f. Dissertação (Mestrado em Agricultura Biológica) - Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Portugal, 2017.
FERREIRA, A.G.; BORBA, S. N. S.; WIZNIEWSKY, J. G. A prática da compostagem para a adubação orgânica pelos agricultores familiares de Santa Rosa/RS. Revista Eletrônica do Curso de Direito da UFSM. UFSM,v.8, 2013.
GABRIEL, A.M.A.; OLIVEIRA, E. R; GOUVEA, W. S.; MUNIZ, E. B.; GANDRA, E.R.S.; GANDRA, J. R.; CARMO, A. A.; PEREIRA, T.L.; PORDEUS, N. M.; SANTOS, G.R.O. Utilização de forragens oriunda da horta orgânica na criação de coelhos. Realização. UFGD, v. 6, n.11, p. 5-13, 2019.
LOSS, A.; PEREIRA, M. G.; SCHULTZ, N. FERREIRA, E. P.; SILVA, E. M. R.; BEUTLERET, S. J. Distribuição dos agregados e carbono orgânico influenciados por manejos agroecológicos. Acta ScientiarumAgronomy. Maringá, v. 31, n. 3, p. 523-528, 2009.
MENEGAT, A.S.; NUNES, F. P.; CONCEIÇÃO, C. A.; OLIVEIRA, E. R.A Extensão Universitária no Assentamento Areias, Nioaque/MS: diálogos transformando pessoas, saberes e processos de produção.Realização. UFGD, v.6, n.12, p.16-35,2019.
MORAL, R.; MORENO-CASELLES, J.; MURCIA, P.; PEREZ-ESPINOSA, A.; RUFETE, B.; PAREDES, C. Characterization of the organic matter pool in manures.Bioresource Technology, Nova Iorque, v. 96, n. 2, p. 153-158, janeiro, 2005.
NEVES, V. C.; KOMORI, O. M. Perseverança agroecológica: uma experiência em evolução no Assentamento Itamarati, em Ponta Porã, MS. Cadernos de Agroecologia, v. 5, n. 1, 2011.
NICOLAU SOBRINHO, W.;SANTOS, R.V.; MENEZES JR., J. C.; SOUTO, J. Acúmulo de nutrientes nas plantas de milheto em função da adubação orgânica e mineral. Revista Caatinga, Mossoró, v. 22, n. 3, p. 107-110, 2009.
OLIVEIRA, E. C.; SOUZA, J. R.P.; FONSECA, E. P.; DIAS, F. M. V.; OLIVEIRA, D. L. PROJETO CAMPO FÁCIL - UEL: Assistência técnica e difusão de tecnologia aos agricultores familiares do Município de Londrina – PR. Extensão Rural, DEAER – CCR – UFSM, Santa Maria, v.24, n.1, jan./mar. 2017.
ORRICO, A. C. A.; LUCAS JR., J.; ORRICO JR. M. A. P. Caracterização e biodigestão anaeróbia de caprinos. EngenhariaAgrícola, Jaboticabal, v. 27, n. 3, p. 639-647, set.-dez., 2007.
SCHEMBERGUE, A.; CUNHA, D. A.; CARLOS, S. M.; PIRES, M. V.; FARIA, R. M. Sistemas agroflorestais como estratégia de adaptação aos desafios das mudanças climáticas no Brasil. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 55, n. 1, p. 9-30, 2017.
SEDIYAMA, M. A. N.; VIDIGAL, S. M.; SANTOS, M. R.; SALGADO, L.T. Rendimento de pimentão em função da adubação orgânica e mineral. Horticultura Brasileira, Vitória da Conquista, v. 27, p. 294-299, set., 2009.
SERRANO, L. A. L.; SILVA, V. M.; FORMENTINE, E. A.Uso de compostos orgânicos no plantio do cafeeiro conilon. Revista Ceres, Viçosa, v. 58, n.1, p. 100-107, jan.-fev., 2011.
SILVA, T. R. S.; MENEZES, J. F. S.; SIMON, G. A.; ASSIS, R. L.; SANTOS, C. C. J. L.; GOMES, G. V. Cultivo de milho e disponibilidade de P sob adubação com cama-de-frango. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 15, n. 9, p. 903-910, set., 2011.
VALENTIM, J. K.; MACHADO, L. C.; LOPES, V. L.; PAULA, K. L. C.; BITTENCOURT, T. M.; RODRIGUES, R. F. M.; ROBERTO, C. H. V.; DALLADO, G. M. Perfil dos criadores de coelho PET no Brasil. Revista Brasileira de Cunicultura, v. 13, p. 27-45, 2018. Disponível em: http://www.rbc.acbc.org.br/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=96 Acesso em fevereiro de 2020.
ZACHOW, M.; SCHWANKE, J.; MONTEIRO, J.; FEIDEN, A. PAVEI, D. A agroecologia como fonte de renda e qualidade de vida: o caso de uma propriedade em Quatro Pontes/PR. Gestão e Desenvolvimento em Revista, v. 4, n. 2, p. 4-18, 2018.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Érika Rosendo de Sena Gandra, Jean Kaique Valentim, Andrea Maria de Araújo Gabriel, Euclides Reuter de Oliveira, Orlando Filipe Costa Marques, Adrielly Aparecida do Carmo, Elaine Barbosa Muniz, Danielle Sabrina Manganelli Pereira, Natalia Alvarenga da Silva, Jefferson Rodrigues Gandra

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista aceitam as normas de publicação, bem como, concordam com os seguintes termos:
(a) O Conselho Editorial se reserva ao direito de efetuar, nos originais, alterações da Língua portuguesa para se manter o padrão culto da língua, respeitando, porém, o estilo dos autores.
(b) Autores mantêm os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional que permite: Compartilhar — copiar e redistribuir o material em qualquer suporte ou formato e Adaptar — remixar, transformar, e criar a partir do material. A Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional considera os termos seguintes:
- Atribuição — Você deve dar o crédito apropriado, prover um link para a licença e indicar se mudanças foram feitas. Você deve fazê-lo em qualquer circunstância razoável, mas de nenhuma maneira que sugira que o licenciante apoia você ou o seu uso.
- NãoComercial — Você não pode usar o material para fins comerciais.
- CompartilhaIgual — Se você remixar, transformar, ou criar a partir do material, tem de distribuir as suas contribuições sob a mesma licença que o original.
- Sem restrições adicionais — Você não pode aplicar termos jurídicos ou medidas de caráter tecnológico que restrinjam legalmente outros de fazerem algo que a licença permita.
