SUSTAINABLE BIRD CREATION SYSTEM IN THE QUILOMBOLA COMMUNITY OF DOURADOS, MATO GROSSO DO SUL

Autores/as

  • Sandra Verza da Silva Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Euclides Reuter de Oliveira Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Vladson Carbonari Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Marisa de Fátima Lomba de Farias Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Thaís Lemos Pereira Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Andrea Maria de Araújo Gabriel Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Elaine Barbosa Muniz Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOSTE)
  • Jefferson Rodrigues Gandra Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Érika Rosendo de Sena Gandra Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)
  • Nara de Medeiros Pordeus Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

DOI:

https://doi.org/10.30612/re-ufgd.v6i11.8918

Palabras clave:

Aviculture. Quilombos. Semicaipira chickens. Sustainability. University extension.

Resumen

Sustainable poultry farming has been gaining more and more expressiveness in the market. This increase in demand for semicaipira poultry is due to the appreciation of products that are generated taking into account the care of the environment and human and animal welfare. The purpose of this extension work was to promote and monitor the production of semicaipira chickens, which is in the transition phase, from a traditional system for an organic system in the Quilombola Community Dezidério Felipe de Oliveira, located in Picadinha, Dourados, MS. The development of this activity was based on the principles of sustainability and the concern to value the work of the community, maintaining its traditional way of life. The practices were developed from November 2017 to September 2018, with the follow-up of two production cycles. The birds were raised with corn, concentrated ration and vegetables produced in organic system. The practice of sustainable bird management brought together the scientific knowledge acquired by the UFGD teachers and students and the accumulated experiences of Quilombolas with the animal production system. The results showed an increase in income, with sales of 72% of the poultry purchased in the first cycle, and an improvement in the breeding method of the second cycle, which resulted in greater weight gain in broilers. In addition, with the strengthening and sustainable development of poultry production in the Quilombola community, an improvement in the food quality of the families involved in the project was observed.

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Biografía del autor/a

Sandra Verza da Silva, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Bolsista de Extensão – CNPq.

Euclides Reuter de Oliveira, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Docente da UFGD, Faculdade de Ciências Agrarias, Dourados, MS.

Vladson Carbonari, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Bolsista de Extensão – CNPq e Docente da UFGD, Faculdade de Ciências Agrarias, Dourados, MS.

Marisa de Fátima Lomba de Farias, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Docente do curso de História, Faculdade de Ciências Humanas (FCH) da UFGD, Dourados, MS.

Thaís Lemos Pereira, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Mestranda do Curso de Zootecnia/UFGD.

Andrea Maria de Araújo Gabriel, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Docentes da UFGD, Faculdade de Ciências Agrarias, Dourados, MS.

Elaine Barbosa Muniz, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOSTE)

Docente da UNIOSTE, Marechal Cândido Rondon, PR.

Jefferson Rodrigues Gandra, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Docente da UFGD, Faculdade de Ciências Agrarias, Dourados, MS.

Érika Rosendo de Sena Gandra, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Bolsista de Pós-doutorado (PNPD-Capes)/UFGD.

Nara de Medeiros Pordeus, Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)

Mestranda do Curso de Zootecnia/UFGD.

Citas

ARENALES, M.D.C.; ROSSI, F.; FERREIRA, R.G.S.; FERREIRA, D.G.S. Criação orgânica de frangos de corte e aves de postura. Editora Aprenda fácil. Viçosa, MG, 2008.

BLOKHUIS, H.J.; EKKEL, E.D.; KORTE, S.M. HOSPER, H.; VAN REENEN, C.G. Farm animal welfare research in interaction with society. Veterinary Quality, v. 22, p. 217-222, 2000.

FURLAN, R.L.; MACARI, M.; MATEUS, J.R. Bem estar das aves e sua implicações sobre o desenvolvimento e produção. Disponível em: Acesso em 07/10/2018.

GESSULI, O.P. Avicultura alternativa sistema “ecologicamente correto” que busca o bem-estar animal e a qualidade do produto final. Porto Feliz: OPG, 1999, 217 p.

KHATOUNIAN, C.A. A Reconstrução Ecológica da Agricultura. Botucatu, ISBN 85-88581-26-4, 345 p, 2001.

LAGO, A.; LENGLER, L.; CORONEL, D.A.; SILVA, T.N. Agricultura familiar de produtos orgânicos: Um olhar sob a ótica do marketing. Revista Extensão Rural, n.13, p. 93-116, 2006.

MACHADO, A.M.B. Educação ambiental para o desenvolvimento sustentável em assentamentos rurais: contribuições de um estudo de representações sociais. Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 15, p.125-136, 1998.

OLIVEIRA, E.R.; MONÇÃO, F.P.; RAMOS, M.B.M.; GABRIEL, A.M.A.; FARIAS, M.F.L.; MOURA, L.V. Práticas extensionistas no desenvolvimento sustentável da comunidade Quilombola de Dourados, Mato Grosso do Sul. Em extensão, v. 11. p. 82-95, 2012.

SANTOS A.L.; SAKOMURA, N.K. FREITAS, E.R.; FORTES, C.M.S.; CARRILHO, E.N.V.M. Comparison of Free Range Broiler Chicken Strains Raised in Confined or Semi-Confined Systems. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 7, p. 85-92, 2005.

SILVA, I.J.O.; SILVA, M.A.N. Dicas de sucesso: fique por dentro de algumas medidas simples, voltadas à climatização da produção de frangos, que podem garantir o sucesso da criação neste verão. Avicultura Industrial, v.88, n.1059, p.46-47, 1998.

TEIXEIRA, A.L.P. Caracterização da carcaça de frangos comercializados como caipira, semicaipira e industrial. Monografia, Faculdade de Medicina Veterinária, Universidade Federal de Uberlândia. Uberlândia, 2017.

VERBEKE W.A.J.; VIANE, J. Ethnical challenges for livestock production: meeting consumer concerns about meat safely and animal welfare. Journal Agriculture Environment Ethics, v.12, p. 41-151, 2000.

VERCOE, J.E.; FITZHUGH, H.A.; VON KAUFMANN, R. Livestock productions systems beyond. Asian – (Australian). Journal Animal Science, v.13, p. 411-419, 2000.

Descargas

Publicado

2019-11-07

Cómo citar

Silva, S. V. da, Oliveira, E. R. de, Carbonari, V., Farias, M. de F. L. de, Pereira, T. L., Gabriel, A. M. de A., Muniz, E. B., Gandra, J. R., Gandra, Érika R. de S., & Pordeus, N. de M. (2019). SUSTAINABLE BIRD CREATION SYSTEM IN THE QUILOMBOLA COMMUNITY OF DOURADOS, MATO GROSSO DO SUL. Revista on Line De Extensão E Cultura - RealizAção, 6(11), 130–139. https://doi.org/10.30612/re-ufgd.v6i11.8918

Número

Sección

Artigos

Artículos más leídos del mismo autor/a

<< < 1 2 3