Knowledge and evaluation of productis made with unconventional parts of fruit for families in social vulnerability in Goiânia

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/realizacao.v10i19.16535

Keywords:

Waste, Utilization, Food Insecurity

Abstract

Many families in situations of social vulnerability in Brazil face food insecurity, while the country stands out for the great waste of food. An alternative to reduce this waste is to make full use of food. Fruits such as banana, pineapple and watermelon stand out in this environment for having essential nutrients in their parts said to be inedible. With this, a questionnaire was applied, orally, at the OVG Food Bank, with a target audience of people in social vulnerability, this questionnaire evaluated knowledge about the full use of food. The participants consumed foods made with full use of foods (banana peel jam, pineapple peel cake and watermelon inner peel jam) and their acceptability was evaluated. It was found that half of the families do not make full use of food and that products made with the peels had acceptability above 70%. Therefore, such foods can be introduced into everyday life.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcelo Felipe da Costa Mendes, Universidade Federal de Goiás

Aluno da Universidade Federal de Goiás.

Aline, UFG

Aluna da Universidade Federal de Goiás

luana, Universidade Federal de Goiás

Aluna da Luana Beatriz Moreira 

eduardo, Universidade Federal de Goiás

Aluno da Universidade Federal de Goiás

Rafaela Felix de Sousa, Universidade Federal de Goiás

Aluna da Universidade Federal de Goiás

Marília Araújo Silva, Organização das Voluntárias de Goiás (OVG)

Membro da Organização das voluntparias de Goiás

Tânia Aparecida Pinto de Castro Ferreira, Universidade Federal de Goiás

Professora da Universidade Federal de Goiás

Miriam Fontes Araújo Silveira , Universidade Federal de Goiás

Professora da Universidade Federal de Goiás

Adriana Régia Marques de Régia Marques de Souza , Universidade Federal de Goiás

Professora da Universidade Federal de Goiás

References

ALVES, M. N.; HORTA, P. M. V.; MAIA, H. O. Melancia: consumo consciente dos alimentos. Revista da Gastronomia, Juiz de Fora, MG, v. 1, n. 1. 2018.

ALEXANDRE, A. C. S. Estudo do mesocarpo de melancia (Citrullus lanatus) e de seu aproveitamento na elaboração de picles. 2018. Dissertação (Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos)- Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina, 2018.

AMORIM, G. et al. Conhecimento de indivíduos diabéticos sobre os benefícios e fontes da fibra alimentar. Saúde Coletiva, v. 11, n. 60, p. 4640-4646. 2021. DOI: https://doi.org/10.36489/saudecoletiva.2021v11i60p4640-4653.

BARROSO, M. D. S. et al. Fatores socioeconômicos associados ao consumo de café da manhã e a ingestão alimentar em crianças. Research, Society and Development, v. 9, n. 11. 2020. ISSN: 2525-3409. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i11.9872.

BAZZI, J. et al. Aproveitamento integral do abacaxi. 2020. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Técnico de Alimentos)- Instituto Federal de Santa Catarina, Xanxerê, 2020.

BEZERRA, M. S. et al. Insegurança alimentar e nutricional no Brasil e sua correlação com indicadores de vulnerabilidade. Ciência & Saúde Coletiva, v. 25, n. 10, p. 3833- 3846. 2020. DOI: 10.1590/1413-812320202510.35882018.

BORGES, V. C.; COSTA, C. S.; RODRIGUES, M. S. Aproveitamento da casca de banana em mousse: valorização nutricional e redução na geração de resíduos sólidos. In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR, 7., Online, 2020. Anais. Rio Grande do Sul: SBCTA, 2020.

BRESSIANI, J. et al. Desperdício Alimentar X Aproveitamento Integral de Alimentos: Elaboração de Bolo de Casca de Banana. UNICIÊNCIAS, v. 21, n. 1, p. 39-44. 2017.

BRIGUGLIO, Bianca. Cozinha é lugar de mulher? Desigualdades de gênero e masculinidade em cozinhas profissionais. Seminário Internacional Fazendo Gênero 11 & 13th Women’s Worlds Congress (Anais Eletrônicos), Florianópolis, 2017, ISSN 2179-510X. Disponível em: . Acesso em: 23 jan. 2022.

CARNEIRO, D. F. Práticas alimentares e estratégias de enfrentamento da insegurança alimentar e nutricional de famílias em vulnerabilidade social. 2015. 200 f. Dissertação (Pós-Graduação em Segurança Alimentar e Nutricional)- Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2015.

FISTAROL, E. R.; MORAES, B. K. B. Índice de Aceitabilidade e intenção de compra de chocolate tradicional e de chocolate rubi. 2019. Disponível em: Índice de aceitabilidade e intenção de compra de chocolate tradicional e de chocolate rubi (uergs.edu.br). Acesso em: 23 jan. 2022.

GOMES, M. E. M.; TEIXEIRA, C. Aproveitamento integral dos alimentos: qualidade nutricional e consciência ambiental no ambiente escolar. Ensino, Saúde e Ambiente, v. 10, n. 1, p. 203-217, abr. 2017. ISSN: 1983-7011.

LÔBO, C. R.; CAVALCANTI, F. A. G. S. Aproveitamento integral de alimentos - implantação da prática em uma oficina. Nutrição Brasil, v. 16, n. 4, p. 236-242. 2017.

MARCHIOLI, G. F. Memória e gastronomia: agricultura orgânica e afetiva. 2017. Dissertação (Pós-Graduação em Turismo)- Universidade de Brasília, Brasília, 2017.

MARTINS, C. P. C. Processamento de gelado comestível utilizando soro de leite e suco de melancia (Citrullus vulgaris Schrad) concentrado a vácuo em diferentes temperaturas. 2017. Dissertação (Mestre em Ciência)- Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2017.

MESA BRASIL SESC. Banco de Alimentos e Colheita Urbana Receitas de Aproveitamento Integral dos Alimentos. Rio de Janeiro, RJ: SESC/DN, 2003. Ebook. ISBN: 85 89336-06-9.

PASQUIM, E. M.; RECINE, E. Contribuições da extensão universitária para a construção de conhecimento em segurança alimentar e nutricional. Demetra: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 12, n. 3, p. 539-559. 2017. DOI: 10.12957/demetra.2017.28064

PINHEIRO, A. P. C.; SZCZEREPA, S. B. Aproveitamento integral dos alimentos entre usuários dos centros de referência da assistência social de Ponta Grossa- PR. Revista Nutrir, Campos Gerais, PR, ed. 10, jul-dez. 2018. ISSN: 2358-2669

PROETTI, S. As pesquisas qualitativa e quantitativa como métodos de investigação científica: um estudo comparativo e objetivo. Revista Lúmen, v. 2, n. 4. 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.32459/revistalumen.v2i4.60.

SILVA, W. P. Extensão universitária: um conceito em construção. Revista Extensão & Sociedade, 2020.2. ed. 2020. ISSN: 2178-6054.

SOUZA, B. B. et al. Consumo de frutas, legumes e verduras e associação com hábitos de vida e estado nutricional: um estudo prospectivo em uma coorte de idosos. Ciência & Saúde Coletiva, v. 24, n. 4, p. 1463-1472. 2019. DOI: 10.1590/1413- 81232018244.03782017.

Published

2023-07-31

How to Cite

Mendes, M. F. da C., Aline, luana, eduardo, de Sousa, R. F., Silva, M. A., Ferreira, T. A. P. de C., Silveira , M. F. A., & Régia Marques de Souza , A. R. M. de. (2023). Knowledge and evaluation of productis made with unconventional parts of fruit for families in social vulnerability in Goiânia. RealizAção, 10(19), 162–174. https://doi.org/10.30612/realizacao.v10i19.16535