VIRTUOUS DYNAMICS OF AGRARIAN REFORM IN THE ANDRADINA (SP) REGION: peasant production and food supply on a local scale

produção camponesa e oferta de alimentos na escala local

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5418/ra2022.v18i36.15056

Keywords:

Agrarian Reform, Rural Settlement, Peasant Production, Virtuous Dynamics

Abstract

The paper analyzes the scope of peasant production and its participation in the supply of food in the cities where rural settlements have been implemented. In this process, it was necessary to reflect on the paths of production, thus identifying the mechanisms that capital has used to subject the land rent generated by the settlers. Based on the theoretical perspective that understands the existence of the Brazilian agrarian issue and that also conceives the peasantry as a social class inherent to capitalism, the research was carried out in empirical studies, having in the interviews and information on the production of rural settlements a significant contribution. Thus, the results pointed out the relevance of land democratization, the importance of rural settlements and peasant production, and the last one felt in a concrete way in the city, as it contributes to local markets

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Marco Aurélio da Silva Arlindo, Universidade Estadual de Londrina/UEL.

Licenciatura em Geografia/2009 (Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, campus de Três Lagoas); Mestre em Geografia/2015 (Programa de Pós-Graduação em Geografia, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul, campus de Três Lagoas); Doutor em Geografia/2020 (Programa de Pós-Graduação em Geografia/Universidade Estadual de Londrina).

References

CHAYANOV, Alexander V. La organización de la Uunidade económica campesina. Bueno Aires: Nueva Visión, 1974.

FABRINI, João Edmilson. Agronegócio e latifúndio: semelhanças e diferenças no processo de acumulação de capital. Revista Pegada, v. 1, p. 17-32, 2008.

GUIBERT, Martine. las relaciones ciudad-campo: características del debate Franés. In. Medeiros, Rosa M. V. E Falcade, Ivanira (Org.) Tradição Versus Tecnologia: As novas territorialidades do espaço agrário. Porto Alegre: UFRGS, 2009.

HESPANHOL, R. Ap. de M. O papel das associações de produtores rurais e dos Mercados Institucionais de Alimentos na reprodução social dos agricultores familiares. XXII Encontro Nacional de Geografia Agrária (ENGA): Agentes, processos, conflitos e conteúdo do espaço agrário brasileiro. Natal, novembro de 2014.

LEITE, Sergio; HEREDIA, Beatriz; MEDEIROS, Leonilde; PALMEIRA, Moacir; CINTRÃO, Rosângela. Impactos dos assentamentos: um estudo sobre o meio rural brasileiro. Brasília: Instituto Interamericano de Cooperação para Agricultura - IICA, Núcleo de Estudos Agrários e Desenvolvimento Rural - NEAD; São Paulo: Unesp, 2004.

LEITE, Sérgio Pereira; AVILA, Rodrigo Vieira de. Reforma agrária e desenvolvimento na América Latina: rompendo com o reducionismo das abordagens economicistas. Rev. Econ. Sociol. Rural, Brasília, v. 45, n. 3, p. 777-805, set. 2007.

MARTINS, José de Souza. Os Camponeses e a Política no Brasil. Petrópolis: Vozes, 1981.

_______. Expropriação e violência (A questão política do campo). 2 ed. São Paulo: Hucitec, 1982.

MARX, Karl. O capital: crítica da economia política: livro II: o processo de circulação do capital (1818-1883); edição Friedrich Engels; Tradução e seleção de textos Rubens Enderle. – 1. ed. São Paulo: Boitempo, 2014.

OLIVEIRA, Ariovaldo Umbelino de. A Geografia Agrária e as transformações territoriais recentes no campo brasileiro. In: CARLOS, Ana. F. A. Novos Caminhos da Geografia. Ed. Contexto: São Paulo, 1999.

_______. Geografia agrária: perspectivas no início do século XXI. In: OLIVEIRA, Ariovaldo Umbelino de; MARQUES, Marta Inez Medeiros (org.). O campo no século XXI: território de vida, de luta e de construção da justiça social. São Paulo: Editora Casa Amarela - Paz e Terra, 2004.

_______. Modo de Produção Capitalista, Agricultura e Reforma Agrária. São Paulo: Labur Edições, 2007, 184p.

_______. Os Agrocombustíveis e a produção de alimentos. XII Encontro de Geógrafos da América Latina (EGAL), Montevideo/Uruguai, 2009.

_______. Agricultura e Indústria no Brasil. In: CAMPO-TERRITÓRIO: revista de geografia agrária, v. 5, n.10, p. 5-64, ago. 2010.

PAULINO, Eliane Tomiasi; ALMEIDA, Rosemeire A. de. Terra e Território: A questão camponesa no capitalismo. São Paulo: Expressão Popular, 2010.

PLOEG, Jan Douwe Van Der. Camponeses e a arte da agricultura: um manifesto Chayanoviano. (Trad. Claudia freire). 1. ed. – São Paulo; Porto Alegre: EditoraUnesp; Editora UFRGS, 2016.

PORTELLI, Alessandro. O Que Faz a História Oral Diferente. Tradução: Maira T. J. Ribeiro. 1997.

RAFFESTIN, Claude. Por uma Geografia do Poder. São Paulo, Ática, 1993 (1980).

SAUER, Sergio. O significado dos assentamentos de reforma agraria no Brasil. In. FRANÇA, Caio Galvão e; SPAROVEK. Gerd. Assentamentos em debate. Brasília: NEAD, 2005.

SHANIN, Teodor. Lições Camponesas. In: PAULINO, E. T; FABRINI, J. P (Org). Campesinato e territórios em disputa. 1ª Ed. São Paulo: Expressão Popular: UNESP. Programa de Pós-Graduação em Geografia, 2008.

VALÉRIO, Valmir José de Oliveira. Agonia da comida: da expansão da cana-de-açúcar ao movimento da produção e distribuição de hortifrútis no Estado de São Paulo (2006-2017). Tese (Doutorado), UNESP/Presidente Prudente, 2019.

WOORTMANN, Klass. Com Parente Não se Neguceia: o campesinato como ordem moral. Anuário Antropológico, n° 87. Rio de Janeiro: Tempo Brasileiro, 1990.

Published

2022-10-23

How to Cite

Arlindo, M. A. da S. (2022). VIRTUOUS DYNAMICS OF AGRARIAN REFORM IN THE ANDRADINA (SP) REGION: peasant production and food supply on a local scale: produção camponesa e oferta de alimentos na escala local. Revista Da ANPEGE. https://doi.org/10.5418/ra2022.v18i36.15056