Methodology for germination test accomplishment in chia seeds

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i48.9902

Keywords:

Photoperiod. Salvia hispanica. Substrate. Temperature.

Abstract

Chia seeds are known for their high nutritional content and for being an excellent source of energy. Chia has gained notoriety since the 1990s with the growing demand for functional and healthy foods. With the significant increase in demand for this product, the production of high-quality seeds is essential to achieve high yields. In addition, there are few studies on methodologies for seed analysis of this species, making this study relevant. Thus, the objective was to determine the methodology regarding temperature, substrate and photoperiod for the germination test in chia seeds. The experiment was carried out in a completely randomized design with triple factorial treatments 7 x 3 x 2 (temperatures x substrates x photoperiod), with four replications. Mass tests of 1000 seeds, moisture content and germination test with temperature variations of 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 ºC were performed on the substrates on paper, between paper and between sand, with presence or absence of light. Results were expressed as germination percentage, speed index, average time and average germination speed. The water absorption curve was also obtained at three temperatures (20, 25 and 30 ºC). Under the conditions tested, it was concluded that chia seeds can be germinated on paper and sand substrates, with or without light, at temperatures of 15 to 35 ºC, thus achieving high germination percentage rates.

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Author Biographies

Joseli Viviane Ditzel Nunes, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE)

Graduação em Agronomia (2009), Pós-graduação em Docência do Ensino Superior pela Faculdade Assis Gurgacz (2010), Mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (2013) e Doutoranda em Engenharia Agrícola pela UNIOESTE.

Lúcia Helena Pereira Nóbrega, Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE)

Possui graduação em Agronomia pela Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias de Jaboticabal (1983), mestrado em Agronomia Produção e Tecnologia de Sementes pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1993) e doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Estadual de Campinas (1998). Atualmente é professor da Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Tem experiência na área de Fitotecnia, com ênfase em Produção e Tecnologia de Sementes e Manejo e Tratos Culturais, atuando principalmente nos seguintes temas: qualidade de sementes, soja, semeadura direta, armazenamento e alelopatia.

Daiane Bernardi, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)

Bióloga pela Universidade Paranaense (2012). Técnica em Meio Ambiente pelo Instituto Federal do Paraná (2015). Mestre em Engenharia Agrícola pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (2016). Atualmente é Doutoranda e bolsista CNPQ no Programa de Pós-Graduação em Engenharia Agrícola- FEAGRI, na Universidade de Campinas-UNICAMP. Tem experiência na área de fisiologia vegetal, produção vegetal e pós-colheita de produtos agrícolas.

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Published

2020-07-20

How to Cite

Nunes, J. V. D., Nóbrega, L. H. P., Bernardi, D., Silva, C. T. A. da C., & Dellagostin, S. M. (2020). Methodology for germination test accomplishment in chia seeds. Agrarian Journal, 13(48), 230–239. https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i48.9902

Issue

Section

Article - Agricultural Engineering