Initial growth of robust coffee trees submitted to cultural consortia between the lines
DOI:
https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i48.8337Keywords:
Soil cover. Competition. Photosynthesis.Abstract
Cultural management interrow in the coffee can directly influence crop productivity. The aim of this work was to evaluate the initial development of robust coffee clones, irrigated by drip irrigation, submitted to different cultural management interrow. The research area was conducted in a coffee plantation with 30 days of transplanting up to approximately 12 months, adopting a randomized block design with five replications. The treatments consisted of five distinct crops in the coffee interrow: spontaneous vegetation (weeds), maize/beans in succession, large field styles, Brachiaria ruziziensis and absence of vegetation (clean). The biometric characteristics were evaluated: plant height (cm), crown diameter, stem diameter, and number of plagiotropic branches of the coffee tree; soil bulk density, soil water content and porosity up to 0.40 m depth; Chlorophyll Falker index and gas exchanges between 7h-18h. The management with spontaneous vegetation and B. ruziziensis interfered negatively on the crown diameter and on the chlorophyll indices of the coffee tree. Higher values of perspiration (2,67 mmol m-2 s-1) were observed in the absence of cover and the lowest values (2,19 mmol m-2 s-1) in the maize and bean crop in succession. Gas exchanges are not influenced by the presence of the cultural consortium between rows and are more effective in the late afternoon and early morning. Managements can be adopted with styles, maize/beans and all clean between rows of the coffee in the formation phase.Downloads
References
ALLEN, R. G.; PEREIRA, L. S.; RAES, D.; SMITH, M. Crop evapotranspiration: guidelines for computing crop water requirements. Rome: FAO, 1998. 297 p.
BALIZA, D. P.; CUNHA, R. L.; CASTRO, E. M.; BARBOSA, J. P. R. A. D.; PIRES, M. F.; GOMES, R. A. Trocas gasosas e características estruturais adaptativas de cafeeiros cultivados em diferentes níveis de radiação. Coffee Science, v.7, n.3, p.250- 258, 2012.
CARMO, D. L.; NANNETTI, D. C.; DIAS JÚNIOR, M. S.; SANTO, D. J. E.; NANNETTI, A. N.; LACERDA, T. M. Propriedades Físicas de um Latossolo Vermelho-Amarelo cultivado com cafeeiro em três sistemas de manejo no sul de Minas Gerais. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v.35, n.3, p.991-998, 2011.
CARVALHO, A. J.; ANDRADE, M. J. B.; GUIMARÃES, R. J.; MORAIS, A. R. Sistemas de produção de feijão intercalado com cafeeiro adensado em período de formação ou após recepa. Rev. Ceres, v.57, n.3, p.383-392, 2010.
CASTRO, E. M.; PEREIRA, F. J.; PAIVA, R. Histologia vegetal: estrutura e função de órgãos vegetativos. Lavras: UFLA, 2009, 234 p.
DONAGEMA, G. K.; CAMPOS, D. V. B.; CALDERANO, S. B.; TEIXEIRA, W. G.; VIANA, J. H. M. Manual de métodos de análise de solos. Rio de Janeiro: EMBRAPA SOLOS, 2011, 230 p.
EFFGEN, T. A. M.; PASSOS, R. R.; ANDRADE, F.V.; LIMA, J. S. de S.; REIS, E. F. dos; BORGES, E. N. Propriedades Físicas do Solo em função de manejos em lavouras de cafeeiro conilon. Revista Ceres, v.59, n.3, p.414-421, 2012.
ESPINDULA, M. C.; MARCOLAN. A. L.; COSTA, R. S. C.; RAMALHO, A. R.; DIOCLECIANO, J. M.; SANTOS, J. C. F. Implantação da lavoura. In: MARCOLAN, A. L.; ESPINDULA, M. C. Café na Amazônia. Brasília, DF: Embrapa, 2015, p. 161-173.
FALKER, Automação agrícola. Manual do medidor eletrônico de teor clorofila (ClorofiLOG/CFL 1030). Porto Alegre, 2008. 33 p.
FERRÃO, R. G.; FONSECA, A. F. A. da; BRAGANÇA, S. M.; FERRÃO, M. A. G.; DE MUNER, L. H. Café Conilon. Vitória: Incaper, 2007. 702 p.
FERREIRA, M. M. Caracterização física do solo. In: VAN LIER, Q. de J. Física do solo. Viçosa: Sociedade Brasileira de Ciência do solo, 2010. p. 01- 27.
FIALHO, C. M. T.; SILVA, G. R.; FREITAS, M. A. M.; FRANÇA, A. C.; MELO, C. A. D.; SILVA, A. A. Competição de plantas daninhas com a cultura do café em duas épocas de infestação. Planta Daninha, v.28, p.969-978, 2010.
FIALHO, C. M. T.; SILVA, A. A.; FARIA, A. T.; TORRES, L. G.; ROCHA, P. R. R.; SANTOS, J. B. Teor foliar de nutrientes em plantas daninhas e de café cultivadas em competição. Planta Daninha, v.30, n.1, p.65-73, 2012.
MACEDO, R. S.; TEIXEIRA, W. G. Determinação da densidade de partículas de diferentes solos da Amazônia. In: Anais da I Jornada de Iniciação Científica da Embrapa Amazônia Ocidental, 2004, Manaus. Anais... Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2004. v.1, p.134-139.
MATOS, E. S.; MENDONÇA, E. S.; LIMA, P. C.; COELHO, M. S.; MATEUS, R. F.; CARDOSO, I. M. Green manure in coffee systems in the region of Zona da Mata, Minas Gerais: characteristics and kinetics of carbon and nitrogen mineralization. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v.32, n.5, p.2027- 2035, 2008.
PARTELLI, F. L.; VIEIRA, H. D.; FREITAS, S. P.; ESPINDOLA, J. A. A. Aspectos fitossociológicos e manejo de plantas espontâneas utilizando espécies de cobertura em cafeeiro Conilon orgânico. Semina: Ciências Agrárias, v.31, n.3, p.605-618, 2010.
ROCHA, O. C.; RAMOS, M. L. G.; VEIGA, A. D.; Guerra, A. F.; BARTHOLO, G. F.; RODRIGUES, G. C.; SILVA, J. E. Chemical and hydrophysical attributes of an Oxisol under coffee intercropped with brachiaria in the Cerrado. Pesquisa agropecuária brasileira, v.51, n.9, p.1476-1483, 2016.
SANTOS, H. G.; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C.; OLIVEIRA, V. A.; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A.; CUNHA, T. J. F.; OLIVEIRA, J. B. Sistema brasileiro de classificação de solos. 3.ed. rev. ampl. Brasília: Embrapa, 2013. 353 p. SEDAM. Boletim Climatológico de Rondônia, ano 2010. Porto Velho: SEDAM, 2012.
SILVA, F. de A. S.; AZEVEDO, C. A. V. de. The Assistat Software Version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of Agricultural Research, v.11, n.39, p.3733-3740, 2016.
SILVA, V. A.; ANTUNES, W. C.; GUIMARÃES, B. L. S.; PAIVA, R. M. C.; SILVA, V. de F.; FERRÃO, M. A. G.; DaMATTA, F. M.; LOUREIRO, M. E.; Respostas fisiológicas de clone de café conilon sensível à deficiência hídrica enxertado em portaenxerto tolerante. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.45, n.5, p.457-464, 2010.
SILVA, V. A.; PASQUALOTTO, A. T.; ANDRADE, F. T.; LIMA, L. A.; CARVALHO, G. R.; REZENDE, R. M. Opção de cultivo intercalar de cafeeiro irrigado com milho e feijão no semiárido mineiro. Coffee Science, v.11, n.3, p.404-416, 2016.
TAIZ, L., ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 5ª ed. Porto Alegre: Artmed, 2013, 918 p.
VIEIRA, E. L.; SOUZA, G. S.; SANTOS, A. R.; SANTOS SILVA, J. Manual de Fisiologia Vegetal. São Luis: EDUFMA, 2010. 230 p.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors authorize the publication of the article in the journal.
The authors ensure that the contribution is original and unpublished and is not being evaluated in other journal.
- The journal is not responsible for the opinions, ideas and concepts expressed in the texts because they are the sole responsibility of the authors.
- The publishers reserve the right to make adjustments and textual adaptation to the norms.
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) only after publication.