Estrutura anatômica de raízes de cana-de-açúcar cultivada em solo compactado
Keywords:
Saccharum spp, densidade do solo, fibra radicularAbstract
O aumento da compactação no solo, na maioria das vezes, interfere negativamente sobre as plantas, diminuindo principalmente o crescimento das raízes. O objetivo deste trabalho foi avaliar a estrutura anatômica das raízes de cana-de-açúcar, em função da densidade do solo. As amostras de raízes e de solo indeformadas foram obtidas em três profundidades: 0,0-0,05, 0,05-0,10 e 0,10-0,20 m. Foi observada densidade média do solo de 1,08; 1,19 e 1,26 kg dm-3 nas profundidades de 0,0-0,05, 0,05-0,10 e 0,10-0,20 m , respectivamente. Em solo com densidade de até 1,26 kg dm-3 a estrutura anatômica das raízes da cana-de-açúcar praticamente não sofreu nenhuma alteração significativa. Há uma tendência de aumento na quantidade de fibras das raízes com o aumento da densidade do solo.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors authorize the publication of the article in the journal.
The authors ensure that the contribution is original and unpublished and is not being evaluated in other journal.
- The journal is not responsible for the opinions, ideas and concepts expressed in the texts because they are the sole responsibility of the authors.
- The publishers reserve the right to make adjustments and textual adaptation to the norms.
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) only after publication.