Aplicação do índice de Kirkwood para diferenciar mel floral e de melato oriundos do município de Bom Retiro (SC)
Keywords:
mel de bracatinga, mel de melato, cinzas, pH, açúcares redutoresAbstract
Para que um controle efetivo da qualidade dos méis seja feito, estes precisam ser caracterizados e identificados de acordo com suas características químicas. Com o objetivo de estudar a eficiência do índice de Kirkwood em diferenciar mel floral e de melato produzidos no município de Bom Retiro (SC), amostras de mel foram coletadas em dez apiários durante duas épocas do ano (29/12/2009 a 05/01/2010 e 15/04/2009 a 20/04/2010). Foram determinados os teores de cinzas, açúcares redutores (AR) e pH, sendo os resultados utilizados na aplicação da equação de Kirkwood. O índice de Kirkwood se mostrou eficiente em diferenciar mel floral e de melato. A variação nos teores de cinzas, pH e açúcares redutores nos méis confirmou que estes parâmetros são decisivos na diferenciação de mel floral e de melato.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors authorize the publication of the article in the journal.
The authors ensure that the contribution is original and unpublished and is not being evaluated in other journal.
- The journal is not responsible for the opinions, ideas and concepts expressed in the texts because they are the sole responsibility of the authors.
- The publishers reserve the right to make adjustments and textual adaptation to the norms.
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) only after publication.