Use of propolis extract as antisseptic agent for pre and post dipping on dairy cows
DOI:
https://doi.org/10.30612/agrarian.v14i51.9164Keywords:
Iodine. Mastitis. Microorganisms. Milking.Abstract
Pre and post dipping are aimed at reducing bacteria on the ceilings, avoiding mastitis and the use of antibiotics. In this study, the use of alcoholic propolis extract was compared to a commercial product based on iodine for pre and post dipping. Twelve dairy cows, multiparous, crossbred, were used, using the experimental design delineated in split plots, with the treatments (1) control group, being used in the animals an iodinebased product (2) animals that received alcoholic propolis extract. The experiment lasted 28 days, with milk samples collected weekly. There was no (P> 0.05) effect of treatments on the concentration of protein, lactose, fat and somatic cell count. The propolis extract reduced (P = 0.0036) the microbial load on the teats and can be used as a disinfectant agent for dairy cows to replace the iodine solution, providing similar qualitative characteristics in milk, with microbial reduction of the teats.Downloads
References
Andrade, U.V.C. (2010). Potencial antibacteriano do extrato de Hidrossolúvel de própolis obtido por hidrólise alcalina para a inibição de cultivo de Staphylococcus aureus e higienização de pré e pós – imersão de tetos de vacas leiteiras.100 f. Tese (Doutorado em Tecnologia de alimentos) - Universidade Federal do Paraná.
Bastos, E.M.F.; Galbiati, E.M.; Loureiro, Scoaris, D.O. (2011). Indicadores físico-químicos e atividade antibacteriana de própolis marrom frente à Escherichia coli. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.63, n.5, p.1255-1259. doi.org/10.1590/S0102-09352011000500032
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução normativa nº 76, de 26 de novembro de 2018. Regulamentos Técnicos que fixam a identidade e as características de qualidade que devem apresentar o leite cru refrigerado, o leite pasteurizado e o leite pasteurizado tipo A. Diário Oficial da União, Brasília, 2018.
Coelho, K.O.; Mesquita, A.J.; Machado, P.F.; Lage, M.E.; Meyer, P.M., Reis, A.P (2010). Efeito da contagem de células somáticas sobre o rendimento e a composição físico-química do queijo muçarela. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.66, n.4, p.1260-1268. dx.doi.org/10.1590/1678-7616
Costa, C.N., Andrea, M.V., Carvalho, G.J.L., Almeida, A.M.L., Ledo, C.A.S (2011) Avaliação do efeito do extrato de própolis no tratamento da mastite subclínica em vacas de leite. Magistra, Cruz das Almas, v. 23, n. 4, p. 257-261.
Coutinho, L.C.A.; Medeiros, E.S.; Silveira, N.S.S.; Silva, L.B.G., Mota, R.A. (2012). Eficácia in vitro de desinfetantes utilizados na anti-sepsia dos tetos frente a leveduras isoladas do leite de vaca com mastite. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 32, n. 1, p. 61-65. dx.doi.org/10.1590/S0100-736X2012000100010.
Couto, N.H.R., Couto, A.L. (2006). Apicultura: Manejo e produtos. 3° ed. Jaboticabal: FUNEP;193 p.
Júnior, A.F.; Lopes, M.M.R.; Colombari, V.; Monteiro, A.C.M., Vieira, E.P (2006) Atividade antimicrobiana de própolis de Apis mellifera obtidas em três regiões do Brasil. Ciência Rural, v.36, n.1, p. 294-297. doi.org/10.1590/S0103-84782006000100047
Lopes, L.O.; Lacerda, M.S., Ronda, J.B. (2013) Eficiência de desinfetantes em manejo de ordenha em vacas leiteiras na prevenção de mastite. Revista Cientifica Eletrônica de Medicina Veterinária, n.21.
Machado, P.F.; Pereira, A.R., Sarríes, G.A. (2000) Composição do leite de tanques de rebanhos brasileiros distribuídos segundo sua contagem de células somáticas. Revista Brasileira de Zootecnia, v.29, p.1883-1886. doi.org/10.1590/S1516-35982000000600038.
Matsubara, M.T.; Beloti, V.; Tamanini, R.; Fagnani, R.; Silva, L.C.C.; Monteiro, A.A.; Battaglini, A.P.P.; Ortolani, M.B.T.; Barros, M.A.F (2010). Boas práticas de ordenha para redução da contaminação microbiológica do leite no agreste Pernambucano. Semina: Ciências Agrárias, v.32, n.1, p. 277-286. doi.org/10.5433/1679-0359.2011v32n1p277
Mattiello, C.A., Silveira, S.M., Carli, F., Junior, A.C., Alessio, D.R.M., Pelizza, A., Cardozo, L.L., Neto, A.T. (2018). Rendimento industrial, eficiência de fabricação e características físico-químicas de queijo colonial produzido de leite com dois níveis de células somáticas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 70, n. 6. dx.doi.org/10.1590/1678-4162-9908.
Mazal, G.; Vianna, P.C.B.; Santos, M.V., Gigante, M.L (2007). Effect of somatic cell count on prato cheese composition. Journal Dairy Science, v.90, p.630-636. doi.org/10.3168 / jds.S0022-0302 (07) 71545-X.
Menezes, I.R.; Almeida, A.C.; Morão, R.P.; Reis, S.V.; Santos, C.A. Lopes, I.L.N. (2015). Qualidade microbiológica do leite cru produzido no Norte de Minas Gerais. Revista Brasileira de Ciência Veterinária. v. 22, n. 1, p. 58-63. doi.editoracubo.com.br/10.4322/rbcv.2015.321
Montanhini, M.T., Moraes, D.H.M., Neto, R.M (2013). Influência da contagem de células somáticas sobre os componentes do leite. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, v. 68, n. 392, p. 18-22. doi.org/10.5935/2238-6416.20130024
Nero, L.A.; Viçosa, G.N.; Pereira, F.E.V. (2009). Qualidade microbiológica do leite determinada por características de produção. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.29, n.2, p. 386-390. 10.1590/S0101-20612009000200024
Peixoto, E.C.T.M.; Garcia, R.C.; Domingues, P.F., Orsi, R.O (2009). Utilização da própolis na saúde animal. Scientia Agraria Paranaensis. v. 8, n. 1-2, p. 5-24. doi.org/10.18188/sap.v8i1.3828
Pelegrino, R.C.; Mello, F.C., Amaral, G.A.C. (2008). Mastite em vacas leiteiras. Revista Científica Eletrônica de Medicina Veterinária, n.10.
Pinto, M.S.; Faria, J.E.; Message, D.; Cassini, S.T.A.; Pereira, C.S.; Gioso, M.M. (2001). Efeito de extratos de própolis verde sobre bactérias patogênicas. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v.38, n.6, p. 278-283. dx.doi.org/10.1590/S1413-95962001000600006.
Santos, J.H.A., Guerios, E.M.A. (2020). Principais fatores que influenciam na concentração de sólidos totais no leite de fêmeas bovinas. Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária, v. 3, n. 1, p. 81-88.
WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO). Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination. Geneva, 2007.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors authorize the publication of the article in the journal.
The authors ensure that the contribution is original and unpublished and is not being evaluated in other journal.
- The journal is not responsible for the opinions, ideas and concepts expressed in the texts because they are the sole responsibility of the authors.
- The publishers reserve the right to make adjustments and textual adaptation to the norms.
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) only after publication.