Study of the storage of wholemeal and partially defatted baru flour in bioriented polypropylene packing

Authors

  • Thiago Aurélio Arruda Silva Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) https://orcid.org/0000-0001-8280-7454
  • Niedja Marizze Cezar Alves Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
  • Nahyara Caires Batista Galle Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
  • Maria Isabel Postil Silva Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v12i46.9637

Keywords:

Dipteryx alata Vogel. Grain processing. Lipid content. Physico-chemical properties.

Abstract

Wheat is a cereal whose flour is an important ingredient in many foods. However, limitations such as the deficit in the Brazilian trade balance of this grain and celiac disease make the use of national substitutes for wheat grow. Baru emerges as a solution to these limiting factors. Thus, the objective of this study was to evaluate wholemeal (WF) and partially defatted baru flour (PDF), as well as to determine their physicochemical characteristics during storage at room temperature in Biorentrated Polypropylene (BOPP) packages over 90 days. Flours were produced by grinding in a domestic blender. The partially defatted flour was obtained by partial oil extraction in Sohxlet. The storage was conducted in DIC under 3x2 factorial (0, 45 and 90 days; WF and PDF). To verify the influence of the treatments, the ash content, wettability rate, pH, flow time, angle of repose, humidity and microbiological activity were analyzed at 5% of significance. The results show that the packaging provided changes in all properties evaluated during the study period, in both flours, despite maintaining the water content and microbiological activity within legal limits.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Thiago Aurélio Arruda Silva, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)

Mestrando em Engenharia Agrícola, com enfase na área de armazenamento e processamento de produtos agrícolas. Programa de Pós-graduação em Engenharia Agrícola (PGEAgri), Campus Universitário de Rondonópolis (CUR).

Niedja Marizze Cezar Alves, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)

Professora adjunta na UFMT. Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT), Campus Universitário de Rondonópolis (CUR), Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT).

Nahyara Caires Batista Galle, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)

Mestranda em Engenharia Agrícola. Programa de Pós-graduação em Engenharia Agrícola (PGEAgri), Campus Universitário de Rondonópolis (CUR), Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)

Maria Isabel Postil Silva, Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)

Mestranda em Engenharia Agrícola. Programa de Pós-graduação em Engenharia Agrícola (PGEAgri), Campus Universitário de Rondonópolis (CUR), Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT).

References

AMERICAN PUBLIC HEALTH ASSOCIATION. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3 ed. Washington: APHA, 1992

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDS, nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Publicado no Diário Oficial da União nº 7-E, em 10/01/2001, p. 45. Brsília-DF: 2001.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC, nº 263, de 22 de setembro de 2005. Regulamento técnico para produtos cereais, farinhas e farelos. Publicado no Diário Oficial da União nº 184, em 23/09/2005, p. 368. Brasília-DF: 2005.

CECCHI, H. M. Fundamentos teóricos e práticos em análise de alimentos. 2 ed. Campinas-SP: Editora Unicamp, 2002, 208 p.

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira de grãos: quinto levantamento, fevereiro 2019. Brasília-DF: v. 6, n. 5, CONAB, 2019, 125 p.

CORREA, I. M.; PERFEITO, D. G. A.; MORENO, V. J.; DUTRA, M. B. L. Farinha de cenoura em estágio de maturação avançada como alternativa à redução do desperdício de alimentos. Multi-Science Journal, v. 1, n. 10, p. 61-68, 2018.

CORREA, P. C.; OLIVEIRA, G. H. H.; BOTELHO, F. M.; GONELI, A. L.D.; CARVALHO, F. M. Modelagem e determinação das propriedades termodinâmicas do café (Coffea arábica L.) durante o processo de secagem. Revista Ceres, v. 57, n. 5, p. 595-601, 2010.

DIÓGENES, A. M. G. Secagem da polpa de cumbeba. Campina Grande-PB: Universidade Federal de Campina Grande, 2018. 220 f. Tese

(Doutorado em Engenharia Agrícola), Universidade Federal de Campina Grande, 2018.

DURIGAN, G.; MELO, A. C.G.; MAX, J. C. M, VILAS BOAS, O, CONTIERI, WA, RAMOS, V.S. Manual de recuperação da vegetação do cerrado. 3 ed. São Paulo: SMA, 2011, 19 p.

GUIMARAES, R. C. A.; FAVARO, S. P.; VIANA, A. C. A.; BRAGA-NETO, J. A.; NEVES, V. A.; HONER, M. R. Study of the proteins in the defatted flour and protein concentrate of baru nuts (Dipteryx alata Vog.). Ciência e Tecnoligia de Alimentos, Campinas, v. 32, n. 3, 464-470, 2012.

HELL, D. A.; WEST, J. 2006. Recent Advances in Coeliac Disease. Gut, v. 55, 1037-1046.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 8 ed. São Paulo: IAL, 2008. 1020 p.

JESUS, A. C.; GOMES, C. R.; MORAIS, A. A.; MORAES, M. H. S.; SILVA, V. A.; MADEIRA, F. P.; BERNARDE, O. S.; MENEGUETTI, D. U. O.; SOUZA, R. M. Qualidade Microbiológica das farinhas de mandioca (Manihot esulenta Crantz), comercializadas em feira-livre no município de Cruzeiro do Sul/Acre/Brasil. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, v. 5, n. 1, 59-67, 2018.

OLIVEIRA, D. E. C.; RESENDE, O.; COSTA, L. M. Efeitos da secagem na coloração dos frutos de baru (Dipteryx alata Vogel). Revista Agroambiente, v. 10, n.4, 364-370, 2016.

PARK, D. J.; IMM.; J. Y.; KU, K. H. Improved dispersibility of green tea powder by microparticulation and formulation. Journal of Food Science, v. 66, n. 6, 793-798, 2001.

PINELI, L. L. O.; AGUIAR, L. A.; OLIVEIRA, G. T.; BOTELHO, R. B. A.; IBIAPINA, M. D. F. P.; LIMA, H. C.; COSTA, A. M. Use of baru (brazilian

almond) waste from physical extraction of oil to produce gluten free cakes. Plant Foods for Human Nutrition, v.70, p.50-55, 2015.

REIS, D. S.; FIGUEIREDO NETO, A.; FERRAZ, A. V.; FREITAS, S. T. Produção e estabilidade de conservação de farinha de acerola desidratada em diferentes temperaturas. Campinas, Brazillian Journal of Food Technology, v. 20, 1-7, 2017.

SANTOS, J. A. B.; SILVA, G. F.; OLIVEIRA JÚNIOR, A. M. Processamento e avaliação da estabilidade da farinha de banana verde. Exacta, São Paulo, v. 8, n. 2, 219-224, 2010.

SANTOS, S. B.; MARTINS, M. A., FARONI, L. R. D., BRITO JUNIOR, V. R. Perda da matéria seca de grãos de milho armazenados em bolsas herméticas. Revista Ciência Agronômica, v. 43, n.4, p. 674-682, 2012.

SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. The Assistat Software Version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of Agricultural Resarch, v.11, n.39, 3733-3740. 2016.

SILVA, R. M.; ARAÚJO, K. T. A.; SANTOS, F. S.; QUEIROZ, A. J. M; FIGUEIRÊDO, R. M. F. Propriedades físicas e toxidade da farinha do resíduo de sementes de carolina. Revista Brasileira de Agrotecnologia, v. 7, n. 2, 139-144, 2017.

TANNOUS, K.; LAM, O. S.; SOKHANSANJ, S.; GRACE, J. R. Physical properties for flow characterization of ground biomass from Douglas fir wood. Particulate Science Technology, v. 31, n. 3, p. 291-300, 2013.

VILLANOVA, J. C. O.; LIMA, T. H.; PATRÍCIO, P. S.; PEREIRA, F. V.; AYRES, E. Síntese e caracterização de beads acrílicos preparados por polimerização em suspensão visando aplicação como excipiente farmacêutico para compressão direta. Química Nova, v. 35, n. 1, p. 124-131, 2012.

ZUCHI, J.; CAMELO, G. N.; SILVA, G. P.; GAVAZZA, M. I. A. G.; SALES, J. F. Testes e Métodos para Avaliação do Potencial Fisiológico de Sementes de Baru, Global Science and Technology, v. 9, n. 3, 31-38, 2016.

Downloads

Published

2019-12-08

How to Cite

Silva, T. A. A., Alves, N. M. C., Galle, N. C. B., & Silva, M. I. P. (2019). Study of the storage of wholemeal and partially defatted baru flour in bioriented polypropylene packing. Agrarian Journal, 12(46), 487–494. https://doi.org/10.30612/agrarian.v12i46.9637

Issue

Section

Article - Agricultural Engineering