Use of propolis extract as antisseptic agent for pre and post dipping on dairy cows

Authors

  • Jeferson Lopes Schelles Universidade Estadual de Maringá
  • Bruna Moura Rodrigues Universidade Estadual de Maringá
  • Magali Soares dos Santos Pozza Universidade Estadual de Maringá
  • Luciano Soares de Lima Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v14i51.9164

Keywords:

Iodine. Mastitis. Microorganisms. Milking.

Abstract

Pre and post dipping are aimed at reducing bacteria on the ceilings, avoiding mastitis and the use of antibiotics. In this study, the use of alcoholic propolis extract was compared to a commercial product based on iodine for pre and post dipping. Twelve dairy cows, multiparous, crossbred, were used, using the experimental design delineated in split plots, with the treatments (1) control group, being used in the animals an iodinebased product (2) animals that received alcoholic propolis extract. The experiment lasted 28 days, with milk samples collected weekly. There was no (P> 0.05) effect of treatments on the concentration of protein, lactose, fat and somatic cell count. The propolis extract reduced (P = 0.0036) the microbial load on the teats and can be used as a disinfectant agent for dairy cows to replace the iodine solution, providing similar qualitative characteristics in milk, with microbial reduction of the teats.

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Author Biographies

Jeferson Lopes Schelles, Universidade Estadual de Maringá

Zootecnista graduado pela Universidade Estadual de Maringá

Bruna Moura Rodrigues, Universidade Estadual de Maringá

Zootecnista graduada pela Universidade Estadual de Maringá. Mestre e doutoranda em Tecnologia dos Produtos de Origem Animal - Universidade Estadual de Maringá

Magali Soares dos Santos Pozza, Universidade Estadual de Maringá

Zootecnista (Universidade Federal de Lavras), doutora em Ciências de Alimentos (Universidade Estadual de Londrina). Atualmente professora adjunta da Universidade Estadual de Maringá.

Luciano Soares de Lima, Universidade Federal de Minas Gerais

Zootecnista (Universidade Estadual de Maringá), doutor em Produção animal - Nutrição de ruminantes pela Universidade Estadual de Maringá. Atualmente professor adjunto do departamento de zootecnia da Universidade Federal de Minas Gerais.

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Published

2021-03-15

How to Cite

Schelles, J. L., Rodrigues, B. M., Pozza, M. S. dos S., & de Lima, L. S. (2021). Use of propolis extract as antisseptic agent for pre and post dipping on dairy cows. Agrarian Journal, 14(51), 95–101. https://doi.org/10.30612/agrarian.v14i51.9164

Issue

Section

Article - Animal Production