Fruit biometry and physicochemical and antioxidant evaluations of calabura flour
DOI:
https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i49.9084Keywords:
Licopene. Total phenolic compounds. Colorimetry. Muntingia.Abstract
Muntingia calabura is an exotic fruit tree species introduced in Brazil where it has adapted very well the types of soils and tropical climate. The objective of this work was to analyze fruit biometry and physicochemical constituents, carotenoids, total phenolic compounds and antioxidant activity of whole-fruit meal of calabura. The fruits had a length of 1.45 mm, a diameter of 1.54 mm, a fresh mass of 1.97 g and a dry mass of 0.41 g. The fruit meal had 6.61%, ash 3.72%, lipids 3.48%, °Brix 3.5, pH 6.67, coumarins (+), color L* 29.35, a* 11.15, b* 19.98, C* 22.88, h° 60.82, vitamin A 7.74 μg retinol, vitamin C 15.26 mg 100 g-1, vitamin E in tocopherol 0.11 m/m, carbohydrate 85.76%, total protein 0.43%, β-carotene 92.94 μg 100 mL-1, lycopene 47.98 μg 100 g-1, phenolic compounds 10.32 mg GAE 100 g-1, DPPH was not detected in the sample, and oxidation index equal to 20.5 seconds. The biometric analysis of the fruits showed results that will constitute new data for ecology and genetics of this plant species. The flour of the whole fruit presented contents of important compounds that can be used by the food industry for the production of functional products, with bioactive and pharmaceutical characteristics in the study, elaboration and development in the topical line as photoprotective solutions due to the contents of vitamins, carotenoids and phenolic compounds.Downloads
References
BLOIS, M. S. Antioxidant determinations by the use of a stable free radical. Nature, v.1, n.181, p.199-200, 1958.
BORGES, A. M.; PEREIRA, J.; LUCENA, E. M. P de. Caracterização da farinha de banana verde. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 29, n. 2, p. 333-339, 2009.
CONDE, C. G.; PAJARO, N. P.; MÉNDEZ, G. L. Actividad antioxidante y contenido fenólico del extracto etanólico de Capsicum annum L. Revista Cubana de Farmacia, v. 52, n. 2, p. e78, 2019.
COSTA, A. P. F.; PINTO, E. G.; SOARES, D. S. B. Obtenção de farinha do mesocarpo de pequi. Agrarian, v. 10, n. 38, p. 349-354, 2017.
DA SILVEIRA, M. R. S.; PEREIRA, R. C. A.; DA SILVA, L. R.; BEZERRA, M. G. A. Composição físico-química e bioativa dos frutos de Passiflora tenuifila Killip (maracujá-alho). Revista Cubana de Plantas Medicinales, v. 24, n. 1, 2019.
FIGUEIREDO, R. A de.; OLIVEIRA, A. A.; ZACHARIAS, M. A.; BARBOSA, S. M.; PEREIRA, F. F.; CAZELA, G. N.; VIANA, J. P.; CAMARGO, R. A de. Reproductive ecology of the exotic tree Muntingia calabura L. (Muntigingiaceae) in southeastern Brazil. Revista Árvore, v. 32, n. 6, p. 993-999, 2008.
GRANTSAU, R.; PALO JR, H. Guia completo para identificação das aves do Brasil. Vol. 1 e 2, 2018. 624 p.
KUBOLA, J.; SIRIAMORNPUN, S.; MEESO, N. Phytochemicals, vitamin C and sugar content of thai wild fruits. Food Chemistry, v. 126, p. 972-981, 2011.
IAL – Instituto Adolfo Lutz. Normas analíticas, métodos químicos e físicos para análise de alimentos. São Paulo: IAL, 2008, Ed. 4, 1ª Ed. digital, 1020 p.
LEÃO, D. P.; FRANCA, A. S.; OLIVEIRA, L. S.; BASTOS, R.; COIMBRA, M. A. Physicochemical characterization, antioxidant capacity, total phenolic and proanthocyanidin content flour prepared from pequi (Caryocar brasiliense Camb.) fruit by-products. Food Chemistry, v. 225, p. 146-153, 2017.
LIMA, E. S.; SCHWERTZ, M. C.; SOBREIRA, C. R. C.; BORRAS, M. R. L. Efeito hipoglicemiante da farinha do fruto de maracujá-do-mato (Passiflora nítida Kunth.) em ratos normais e diabéticos. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 14, n. 2, p. 383-388, 2012.
LIN, J-T.; CHANG, Y-Y.; CHEN, Y-C.; SHEN, B-Y.; YANG, D-J. Molecular mechanisms of ethanolic extract from Muntingia calabura Linn. fruit against lipopolysaccharide-induced pro-inflammatory mediators in macrophages. Food & Function, v. 8, n. 3, p. 1245-1253, 2017.
LORENZI, H. Árvores exóticas no Brasil: madeireiras, ornamentais e aromáticas. Nova Odessa: Plantarum, 2003. 173 p.
LOPES, J. C.; PEREIRA, M. D.; MARTINS-FILHO, S. Germinação de sementes de calabura (Muntingia calabura L.). Revista Brasileira de Sementes, v. 24, n. 1, p. 59-66, 2002.
MAHMOOD, N. D.; NASIR, N. L. M.; ROFIEE, M. S.; TOHID, S. M.; TEH, I. K.; ZAKARIA, Z. A. Muntingia calabura: A review of this traditional uses, chemical properties, and pharmacological observations. Pharmaceutical Biology, v. 52, p. 1598-1623, 2014.
MELO, E. A.; ANDRADE, R. A. M. S. Compostos bioativos e potencial antioxidante de frutos do umbuzeiro. Alimentos e Nutrição, v. 21, n. 3, p. 453-457, 2010.
MENEZES, A. C. P. F.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; DEMINSKI, G. O.; JESUS, A. P.; ANDRADE, M. S. B.; CASTRO, C. F. S. Avaliação colorimétrica e caracterização morfológica por microscopia óptica de alta resolução das farinhas dos frutos do jatobá, jambolão e siriguela. Multi-Science Journal, v. 1, n. 13, p. 286-293, 2018.
MENEZES, A. C. P. F.; OLIVEIRA FILHO, J. G.; CHRISTOFOLI, M.; CASTRO, C. F. S. Atividade antioxidante, conteúdo de fenólicos totais, carotenoides e provitamina A em extratos vegetais do Cerrado goiano. Uniciências, v 22, n. 1, p. 28-32, 2018.
MENEZES, A. C. P. F.; CASTRO, C. F. S. Prospecção fitoquímica preliminar dos frutos do jatobá-do-cerrado (Hymenaea stigonocarpa Mart. ex Hayne) e murici-bravo (Byrsonima coccolobifolia Kunth.). Global Science and Technology, v. 11, n. 3, p. 241-255, 2018.
MICHAJLUK, J.; BAZÁN, D.; MERELES, L.; DEGEN, R.; ALVARENGA, N. Caracterización física, análisis fitoquímico, huella digital cromatográfica, capacidad antioxidante y actividad antimicrobiana de los frutos de Vitex megapotamica. Revista Cubana de Plantas Medicinales, v. 24, n. 1, 2019.
MORAES, K. N. O.; ALMEIDA, M.C.; PINHEIRO, R. M.; DIAS, M. R. Q. Avaliação biométrica de sementes de Agonandra brasiliensis Miersex Benth. & Hook. F. (Opiliaceae). South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, v. 5, n. 1, p. 170-176, 2018.
NAGATA, M.; YAMASHITA, I. Simple method for simultaneous determinations of chlorophyll and carotenoids in tomato fruit. Nippon Shokulim Kogyo Gakkaish, v. 30, n. 10, p. 925-928, 1992.
OKOYE, J. I.; OBI, C. D. Nutrient composition and sensory properties of wheat-African bread fruit composite flour cookies. Sky Journal of Food Science, v. 6, n. 3, p. 027-032, 2017.
OLIVEIRA, D. de S.; RODRIGUES, J. C. F.; PERES, D. S.; MESQUISA, A. A.; CAVALCANTE, M. D.; SANTOS, P. A dos. Avaliação físico-química da farinha da entrecasca de melancia. Tecnologia e Ciência Agropecuária, v. 12, n. 3, p. 59-64, 2018.
PEREIRA, G. A.; ARRUDA, H. S.; MORAIS, D. R.; EBERLIN, M. N.; PASTORE, G. M. Carbohydrates, volatile and phenolic compounds composition, and antioxidant Activity of calabura (Muntingia calabura L.) fruit. Food Research International, v. 108, p. 264-273, 2018.
PEREIRA. G. A.; TOMÉ, P. H. F.; ARRUDA, H. S.; FRAGIORGE, E. J.; RIBEIRO, P. R. Caracterização físico-química e atividade antioxidante do fruto calabura (Muntingia calabura L.). Brazilian Journal of Food Research, v. 7, n. 2, p. 67-79, 2016.
PREETHI, K.; PREMASUDHA, P.; KEERTHANA, K. Anti-inflammatory Activity of Muntingia calabura fruits. Pharmacognosy Journal, v. 4, n. 30, p. 51-56, 2012.
PREETHI, K.; VIJAYALAKSHMI, N.; SHAMNA, R.; SASIKUMAR, J. M. In Vitro antioxidant Activity of extracts from fruits of Muntingia calabura Linn. from India. Pharmacognosy Journal, v. 2, n. 14, p. 11-18, 2010.
ROCHA, M.S.; FIGUEIREDO, R. W.; ARAÚJO, M. A. M.; MOREIRA-ARAÚJO, R. S. R. Caracterização físico-química e atividade antioxidante (in vitro) de frutos do cerrado piauiense. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 35, n. 4, p. 933-941, 2013.
SILVA, R. A.; RODRIGUES, A. E.; RIBEIRO, M. C. M.; CUSTÓDIO, Â. R.; ANDRADE, N. E. D.; PEREIRA, W. E. Características físico-químicas e atividade antimicrobiana de extratos de própolis da Paraíba, Brasil. Ciência Rural, v. 36, n. 6, p. 1842-1848, 2006.
TAŃSKA, M.; ROSZKOWSKA, B.; CZAPLICKI, S.; BOROWSKA, E. J.; BOJARSKA, J.; DABROWSKA, A. Effect of fruit pomace addition on shortbread cookies to improve their physical and nutritional values. Plant Foods for Human Nutrition, v. 71, p. 307-313, 2016.
UCHOA, A. M. A.; COSTA, J. M. C.; MAIA, G. A.; SILVA, E. M. C.; CARVALHO, A. F.; F. U.; MEIRA, T. R. Parâmetros físico-químicos, teor de fibra bruta e alimentar de pós alimentícios obtidos de resíduos de frutas tropicais. Segurança Alimentar e Nutricional, v. 15, n. 2, p. 58-65, 2008.
VALENCIA, G. A.; MORAES, I. C. F.; LOURENÇO, R. V.; BITTANTE, A. M. B.; SOBRAL, P. J. A. Physicochemical, Morphological, and functional properties of flour and starch from peach palm (Bactris garipaes K.) fruit. Starch Biosynthesis Nutrion Biomedical, v. 67, p. 163-173, 2015.
VIZCAINO, R. L. M.; MENDOZA, D. M.; ALCOCER, M. S. P.; HERNANDEZ, R.; GONZALEZ, A. M.; CONTRERAS, A. M. V. Evaluacion quimica del extracto total etanolico de las hojas y corteza fresca de Muntingia calabura (Elaeocarpaceae). Scientia et Technica, v. 12, n. 33, p. 455-456, 2007.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Authors authorize the publication of the article in the journal.
The authors ensure that the contribution is original and unpublished and is not being evaluated in other journal.
- The journal is not responsible for the opinions, ideas and concepts expressed in the texts because they are the sole responsibility of the authors.
- The publishers reserve the right to make adjustments and textual adaptation to the norms.
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) only after publication.