Phenology and fruit quality of Physalis spp. accesses

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i47.8687

Keywords:

characterization, physalis, phenotypic selection

Abstract

The objective of this work was to evaluate phenology, as a function of air temperature, and fruit quality of Physalis spp. aiming to evaluate its potential use in breeding programs. The experiment was conducted at Federal University of  Fronteira Sul - Chapecó campus, SC. The experimental design was completely randomized, with 67 Physalis spp. accesses. Phenological components were evaluated in three different periods, observing the (1) number of days from the floral button to the anthesis, (2) number of days from the anthesis to fruit fixation, and (3) number of days for the emission of nodes . With the air temperature data, the thermal sum (GD) necessary to reach the beginning of each phenological event was calculated. Regarding the productive variables, fruit mass with calyx (g), fruit mass without calyx (g), soluble solids (° Brix) and average fruit volume (cm3) were analyzed. Phenological data were subjected to descriptive analysis and the productive data, to the Principal Component Analysis (PCA). The first observation period (January 06 to 30) resulted in fewer days needed for the nodes appearance and to reach fruiting from the flowering. The presence of the chalice in the fruits increased the average fruit mass by approximately 0.45 g. The temperature influences the phenological cycle of the 67 Physalis accesses, which differ in respect to fruit quality.

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Author Biographies

Alice Silva Santana, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Último grau acadêmico obtido ou em andamento: Técnico em Agropecuária pelo IFRR e Gradução em Agronomia em andamento pela UFFS

Instituição em que  estuda atualmente: UFFS - Chapecó

Clevison Luiz Giacobbo, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Último grau acadêmico obtido: Pós-Doutor Júnior pela Universidade Federal de Pelotas

Instituição em que  trabalha atualmente: UFFS - Chapecó

Jean do Prado, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Último grau acadêmico em andamento: Graduação em Agronomia

Instituição em que estuda atualmente: UFFS - Chapecó

Alison Uberti, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Último grau acadêmico obtido: Graduação em Agronomia

Bachelor Louis, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Último grau acadêmico obtido: Graduação em Agronomia

Instituição em que estuda atualmente: UFFS - Chapecó

Cleber Maus Alberto, Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA)

Último grau acadêmico obtido: Doutorado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Santa Maria

Instituição em que  trabalha atualmente: Universidade Federal do Pampa

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Published

2020-03-08

How to Cite

Santana, A. S., Giacobbo, C. L., Prado, J. do, Uberti, A., Louis, B., & Alberto, C. M. (2020). Phenology and fruit quality of Physalis spp. accesses. Agrarian Journal, 13(47), 1–8. https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i47.8687

Issue

Section

Article - Plant Breeding