Diagnosis leaf in mandarin ‘Satsuma Okitsu’ submitted to selenium application

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v15i55.15215

Keywords:

Citrus unshiu, Nutrients, Sodium selenite

Abstract

The element Selenium has been used in current studies in the field of nutritional medicine, however studies are needed to assess the behavior of selenium dosages and nutritional interferences under the development of tangerine. The objective of the present work was to evaluate the leaf nutritional contents of Satsuma cv. 'Okitsu' (Citrus unshiu Marcovitch) mandarin trees submitted to the application of increasing doses of selenium, via leaves and soil. The experimental design was in randomized blocks with five replications with three plants per plot, evaluating the central plant. The treatments used were control (water) and the concentrations 10, 20 and 40 mg L-1 of sodium selenite, applied by spraying on the crown of the plant (10cup, 20cup and 40cup) and on the soil in the canopy projection (10soil, 20soil and 40soil). Leaf sampling was performed according to the modified Malavolta methodology. The total levels of macronutrients and micronutrients were analyzed. The application of Selenium via leaves at a concentration of 10 and 20 mg L-1provided better nutritional values in 'Satsuma Okitsu' mandarin.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marines Batalha Moreno Kirinus, Universidade Federal de Pelotas - UFPEL

Departamento de Fitotecnia.

Pricila Santos Silva, Universidade do Estado de Santa Catarina – UDESC

Departamento de Produção Vegetal

Caroline Farias Barreto, IDEAU

Departamento de Fitotecnia

Roberto Pedroso Oliveira, EMBRAPA

Departamento de Fitotecnia

Marcelo Barbosa Malgarim, Universidade Federal de Pelotas - UFPEL

Departamento de Fitotecnia

References

Andrade, D.J., Ferreira, M.C., & Fenólio, L.G. (2013). Compatibilidade entre acaricidas e fertilizantes foliares em função de diferentes águas no controle do ácaro da leprose dos citros Brevipalpusphoenicis. Revista Brasileira de Fruticultura, 35(1): 39-50. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-29452013000100006

Auler, P. A. M., Neves, C. S. V. J., Fidalski, J., & Pavan, M. A. (2011). Calagem e desenvolvimento radicular, nutrição e produção de laranja ‘Valência’ sobre porta-enxertos e sistemas de preparo do solo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 46(3): 254- 261.doi: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2011000300005

Becvort, A. A. A. (2011). Acumulación de selenio en tomate y su efecto en el crecimiento, productividad y antioxidante del fruto. Maestría en Ciencias en Horticultura, UAAAN. Saltillo, Coahuila, México. p.25.

Camacho, M. A., Silveira, M. V., Camargo, R. A., & Natale, W. (2012). Faixas normais de nutrientes pelos métodos ChM, DRIS e CND e nível crítico pelo método de distribuição normal reduzida para laranjeira-Pera. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 36(1): 193-200. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-06832012000100020

Dias, J. R. M., Tucci, C. A. F., Wadt, P. G. S., Partelli, F. L.; Perez, D. V.; Espindula, M. C., & Tomio, D. B. (2013). Antecipação do período de diagnose foliar em laranjeira ‘Pêra’ no Amazonas. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 48(7): 757-764. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-204X2013000700008

Fageria, N. K., Barbosa-Filho, M. P., Moreira, A., & Guimarães, C. M. (2009). Foliar fertilization of crop plants. Journal of Plant Nutrition, 32(1) 1044-1064. doi: https://doi.org/10.1080/01904160902872826

Food and Agriculture Organization [FAO] (2019). Faostat. Disponível em: <http://apps.fao.org>. Acesso em: 11 abr. 2019.

Godoy, L. J. G., Villas-Boas, R. L., Yanagiwara, R. S., Backes, C., & Lima, C. P. (2013). Concentração foliar de manganês e zinco em laranjeiras adubadas com óxido e carbonatos via foliar. Revista Ciência Agronômica, 44(3): 437-444. doi: https://doi.org/10.1590/S1806-66902013000300004

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [IBGE]. (2019). Produção Agrícola Municipal. Disponível em: <http://www.sidra.ibge.gov.br>. Acesso em: 11 abr. 2019.

Koller, O.L. (Org.) (2013) Citricultura Catarinense, Florianópolis: Epagri, 319p.

Lima-Filho, O. F., Neves, S. E., Vareiro, W. P. O. & Silva, W. M. (2019). Determinação de silício em tecido vegetal com abertura das amostras em digestor com aquecimento por micro-ondas. Circular Técnica nº 48. Embrapa: Brasilía. 17p.

Mattos-Júnior, D., Ramos, U. M., Quaggio. J. A., & Furlani, P. R. (2010). Nitrogênio e cobre na produção de mudas de citros em diferentes porta-enxertos. Bragantia, 69(1): 135-147. doi: https://doi.org/10.1590/S0006-87052010000100018

Pimentel, U. V., Martins, A. B. G., Barbosa, J. C., & Cavallari, L. L. (2014). Nutrition of ‘Flying Dragon’ a citrus rootstock. Revista Brasileira de Fruticultura, 36(2): 495-502. doi: https://doi.org/10.1590/0100-2945-193/13

Santos, H. G., Jacomine, P. K. T., Anjos, L. H. C., Oliveira, V. A., Oliveira, J. B., Coelho, M. R.,... & Cunha, T. J. F. (2006). Centro Nacional de Pesquisa de Solos. Sistema Brasileiro de Classificação dos Solos. 2. ed. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 306 p.

Snyder, S. M., Reber, J. D., Freeman, B. L., Orgad, K., Egett, D. L., & Parker, T. L. (2011). Controlling for sugar and ascorbic acid, a mixture of flavonoids matching navel oranges significanlty increases human postprandial serum antioxidante capacity. Nutrition Research, 31(1): 519-526. doi: https://doi.org/10.1016/j.nutres.2011.06.006

Sociedade Brasileira de Ciência do Solo [SBCS] (2016) - Comissão de Química e Fertilidade do Solo - RS/SC. Manual de adubação e calagem para os Estados do Rio Grande do Sul e Santa Catarina. 11. Ed. Pallotti: Porto Alegre, 376p.

White, P. & Broadley, M. R. (2009). Biofortification of crops with seven mineral elements often lacking in human diets – ion, zinc, copper, calcium, magnesium, selenium and iodine. New Phytologist, 182(1): 49–84. doi: https://doi.org/10.1111/j.1469-8137.2008.02738.x

Zambrosi, F. C. B., Mattos-Júnior, D., Boaretto, R. M., Quaggio, J.A., & Muraoka, T.; Syvertsen, J.P. (2012). Contributionofphosphorus(32 P) absorptionandremobilization for citrusgrowth. PlantandSoil, 355(2012): 353–362. doi: https://doi.org/10.1007/s11104-011-1107-1

Zambrosi, F. C. B., Mattos-Júnior, D., Furlani, P. R., Quaggio, J. A., & Boaretto, R. M. (2012). Eficiência de absorção e utilização de fósforo em porta-enxertos cítricos. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 36(2): 485-496. doi: https://doi.org/10.1590/S0100-06832012000200018

Zhang, D. Q., Tan, S. K., Gersberg, R. M., Zhu, J., Sadreddini, S., & Li, Y. (2012). Nutrient removal in tropical subsurface flow constructed wetlands under batch and continuous flow conditions. Journal of Environmental Management, 96(2012): 1-6. doi: https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2011.10.009

Zhu, Y. G., Pilon-Smits, E. A. H., Zhao, F. J., Williams, P. N., & Meharg, A. A. (2009). Selenium in higher plants: Understanding mechanisms for biofortification and phytoremediaton. Trends in Plant Science, 14(2009): 436-442. doi: https://doi.org/10.1016/j.tplants.2009.06.006

Published

2022-07-22

How to Cite

Kirinus, M. B. M., Silva, P. S., Barreto, C. F., Oliveira, R. P., & Malgarim, M. B. (2022). Diagnosis leaf in mandarin ‘Satsuma Okitsu’ submitted to selenium application. Agrarian Journal, 15(55), e15215. https://doi.org/10.30612/agrarian.v15i55.15215

Issue

Section

Paper - Agronomy