Biometric evaluation and analysis of vitamin C in exotic fruits marketed in supermarkets and markets of Teresina – PI

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i50.11240

Keywords:

Exotic Fruits. Biometric. Vitamin C. Acidity.

Abstract

The commercialization of exotic fruits in Brazil has been expanding considerably in the last years presenting the production of approximately 40 million tons, keeping behind only of China and India. Know the biometric variability of fruits is of great importance, since each fruit has a special character even though they belong to the same groups of species, regardless of their conservation and harvest. The objective of the present work was to evaluate the physicochemical characteristics: vitamin C content titrated total acidity (ATT), pH, soluble solids content and the biometric profile in exotic fruits commercialized in markets and supermarkets in the city of Teresina-PI. The analysis for this work consisted of collecting 18 exotic fruit samples in the South Zone, North Zone and eastern zones of the city of Teresina-PI. In relation to the biometric profile of the fruits pitaya, carambola, jiló, bacuri, atemoya and ata suffered variations in relation to size dimensions. Following the percentage of yield of fresh pulp, the plum presented the highest yield with 97.87% and the smallest yield with 6.73%. As for vitamin C content, the pitanga was found to have the highest ascorbic acid content of 174.34 mg/100 g. In the analysis of pH, the seriguela had the lowest acid value of 1.89. Thus, it was possible to verify that each exotic fruit has its physical-chemical and biometric variety. It can also be concluded that the loss of vitamin C can occur due to some external factors and that the high amount of ascorbic acid is related to the great state of maturation of the fruit.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Valdiléia Teixeia Uchôa, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

Licenciada em Química - UFPI

Mestre em Química e Biotecnologia - UFAL

Doutora em Ciências - UFAL

Especialista em Controle de Alimentos - IFPI

Juliana Fortes de Oliveira, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

GRADUADA EM QUÍMICA - UESPI

Marcos Aurélio Borges Ramos, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

GRAUADO EM QUÍMICA - UESPI

MESTRANDO EM QUÍMICA - UESPI

Ravan Kênory Seriano de Oliveira, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

GRADUANDO EM QUÍMICA - UESPI

Thainar Martins Vieira Brito, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

GRADUADA EM QUÍMICA - UESPI

MESTRANDA EM QUÍMICA - UESPI

Antonio Rafael de Oliveira, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

GRADUADO EM QUÍMICA - UESPI

MESTRANDO EM QUÍMICA - UESPI

Beneilde Cabral Moraes, Universidade Estadual do Piauí (UESPI)

GRADUADA EM  QUÍMICA - UFPI

MESTRE EM QUÍMICA ANALÍTICA - UFPI

DOUTORA EM GEOGRAFIA - UFPE

References

AMARO, F.S. Teores de licopeno e ácido ascórbico em morangos cv. Vila Nova produzidos em sistemas de cultivo orgânico e convencional. 2005. Ano de Obtenção: 2005. 103 f: Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) - Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2005.

AOAC. Official methods of analysis. Association of oficial analytical chemists, Washington, D. C., p.844 –845, 1984.

ARAÚJO, L.S.; COSTA, E.M.R.; SOARES, T.L.; SANTOS, I.S.; JESUS, O.N. Effect of time and storage conditions on the physical and physico-chemical characteristics of the pulp of yellow and purple passion fruit. Food Sciense and Technology, v.37, n.3, p.500-506, 2017.

BATISTA, A.D.; FONSECA, A.A.O.; COSTA, M.A.P.C.; BITTENCOURT, N.S. Caracterização física, físico-química e química de frutos de pitangueiras oriundas de cinco municípios baianos. Magistra, Cruz das Almas – BA, v.26, n.3, p. 393-402, 2014.

BATISTA, P.F.; COELHO, M.A.L.; ALVES, R.E.; FAÇANHA, R.V. Bioactive compounds and antioxidant activity in tropical fruits grown in the lower-middle São Francisco Valley. Revista Ciência Agronômica, v.49, n.4, p. 616-623, 2018.

BENASSI, M.T.; ANTUNES, A.J.A Comparison of metphosphoric and oxalic acids as extractant solutions for the determination of vitamin c in selected vegetables. Arquivos de Biologia e Tecnologia, v.31, n.4, p.507-513, 1988.

BEZERRA, G.S.A.; MAIA, G.A.; DE FIGUEIREDO, R.W.; DE SOUZA-FILHO, M.S.M. Potencial agroeconômico do bacuri: Revisão. Boletim do Centro de Pesquisa de Processamento de Alimentos, v.23, n.1, p. 47-58, 2005.

BLUM, J.; HOFFMANN, F.B.; AYUB, R.A.; JUNG, D.L.; MALGARIM, M.B. Uso de cera na conservação pós-colheita do caqui cv. Giombo. Revista Brasileira de Fruticultura, v.30, n.3, p. 830-833, 2008.

BONANNO, A.; CAVALCANTI, J.S.B.; Globalization, Food Quality and Labor: The Case of Grape Production in North-Eastern Brazil. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, v.19, p. 37-55, 2012.

BORGES, K.C.F.; SANTANA, D.G.; MELO, B.; SANTOS, C.M. Rendimento de polpa e morfometria de frutos e sementes de pitangueira-do-cerrado. Revista Brasileira de Fruticultura., v.32, n.2, p.471-478, 2010.

BRAGA-FILHO, J.R.; NAVES, R.V.; CHAVES, L.J.; PIRES, L.L.; MAZON, L.T. Caracterização física e físico-química de frutos de Araticum (Annona crassiflora Mart.). Bioscience Journal, v. 30, n.1, p. 16- 24, 2014.

CALEGARO, J.M.; PEZZI, E.; BENDER, R.J. Utilização de atmosfera modificada na conservação de morangos em pós-colheita. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.37, n.8, p. 1049-1055, 2002.

CARR, A.C.; MAGGINI, S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. v.9, p.1211, 2017.

CARVALHO, A.V.; LIMA, L.C.O. Qualidade de kiwis minimamente processados e submetidos a tratamentos com ácido ascórbico, ácido cítrico e cloreto de cálcio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.37, n.5, p.679-685, 2002.

CARVALHO, P.C.L.; RITZINGER, R.; SOARES FILHO, W.S.; LEDO, C.A.S. Características morfológicas, físicas e químicas de frutos de populações de umbu-cajazeira no estado da Bahia. Revista Brasileira de Fruticultura, v.30, n.1, p.140-147. 2008.

CHOO, W.S.; YONG, W.K. Antioxidant properties of two species of Hylocereus fruits. Advances in Applied Science Research, v.2, n.3, p.418-25, 2011.

CATI - COORDENADORIA DE ASSISTÊNCIA TÉCNICA E INTEGRAL, Departamento de Sementes, Mudas e Matrizes (DSMM), Carambola. (2009). Disponível em http://www.cati.sp.gov.br/Cati/_produtos/SementesMudas/nativas/carambola.php. Acesso em: 20 de Out 2019.

CORDEIRO, M.H.M.; DA SILVA, J.M.; MIZOBUTSI, G.P.; MIZOBUTSI, E.H.; DA MOTA, W.F. Caracterização física, química e nutricional da pitaia-rosa de polpa vermelha. Revista Brasileira de Fruticultura, v.37, n.1, p. 20-26, 2015.

DENARDIN, C.C.; HIESCH, G.E.; ROCHA, R.F.; VIZZOTTO, M.; HENRIQUES, A.T.; MOREIRA, J.C.F.; GUMA, F.T.C.R.; EMANUELLI, T. Antioxidant capacity and bioactive compounds of four Brazilian native fruits. Journal of food and drug analysis, v.23, n.3, p.387-398, 2015.

FARINA,V.; D’ASARO, A.; MAZZAGLIA, A.; GIANGUZZI, G.; PALAZZOLO, E. Chemical-physical and nutritional characteristics of mature-green and mature-ripe 'Kensington Pride' mango fruit cultivated in Mediterranean area during cold storage. Fruits, v.72, n.4, p.221-229, 2017.

GONÇALVES, L.G.V.; ANDRADE, F.R.A.; MARIMON JUNIOR, B.H.; SCHOSSLER, T.R.; EDDIE LENZA, E.; MARIMON, B. S. Biometria de frutos e sementes de mangaba (Hancornia speciosa Gomes) em vegetação natural na região leste de Mato Grosso, Brasil. Revista de Ciências Agrárias, v.36, n.1, p.31-40, 2013.

GOMES, A.P.E.; SILVA, K.E.; RADEKE, S.M.; OSHIRO, A.M. Caracterização física e química de kiwi in natura e polpa provenientes da comercialização de Dourados – MS. Revista de Ciências Exatas e da Terra UNIGRAN, v.1, n.1, p. 1-8, 2012.

GUIMARÃES, M.M; SIVA, M.S. Valor nutricional e características químicas e físicas de frutos de murici-passa (Byrsonima verbascifolia). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.28, n.4, p. 817-821, 2008.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. v. 1: Métodos químicos e físicos para análise de alimentos, 3. ed. São Paulo: IMESP, 1985. p. 25-26.

LIMA, A.K.V.O.; SOUSA, F.C.; SILVA, L.M.M.; SOUSA, E.P.; FIGUEIREDO, R.M.F. Comparação dos parâmetros físico-químicos de polpas de kiwi com sementes e sem sementes. Revista Verde (Mossoró – RN – Brasil), v.7, n.1, p. 01–03, 2012.

MOREIRA, R.A.; RAMOS, J.D.; ARAÚJO, N.A.; MARQUES, V.B. Produção e qualidade de frutos de Pitaia-vermelha com adubação orgânica e granulado bioclástico. Revista Brasileira de Fruticultura, v.33, n.1, p. 762-766, 2011.

NASCIMENTO, R.S.M.; COCOZZA, F.D.M. Physico-chemical characterization and biometry of fruits of ‘pequi’ in Western Bahia. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental Campina Grande, v.19, n.8, p.791–796, 2015.

OLIVEIRA, M.E.B.; GUERRA, N.B.; BARROS, L.M.; ALVES, R.E.; Aspectos agronômicos e de qualidade do pequi. Embrapa Agroindústria Tropical, 2008. Doc. 113. 32 p.

ROCHA, D.A.; ABREU, C.M.P.; CORRÊA, A.D.; SANTOS, C.D.; FONSECA, E.W.N. Análise comparativa de nutrientes funcionais em morangos de diferentes cultivares da região de Lavras/MG. Revista Brasileira de Fruticultura, v.30, n.4, p.1124-1128, 2008.

SANTOS, C.E.; KIST, B.B.; CARVALHO, C.; REETZ, E.R.; DRUM, M. Anuário Brasileiro da Fruticultura. Santa Cruz do Sul: Editora Gazeta, 2013, p. 136.

SANTOS, M.B.; CARDOSO, R.L.; FONSECA, A.A.O.; CONCEIÇÃO, M.N. Caracterização e qualidade de frutos de umbucajá (Spondias tuberosa x S. mombin) provenientes do Recôncavo Sul da Bahia. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 32, n.4, p.1089-1097, 2010.

SATO, S.T.A.; RIBEIRO, S.C.A.; SATO, M.K.; SOUZA, J.N.S. Caracterização física e físico-química de pitayas vermelhas (Hylocereus costaricensis) produzidas em três municípios paraenses. Journal of Bioenergy and Food Science, v.1, n.2, p. 46-56, 2014.

SILVA, A.V.C.; MUNIZ, E.N. Qualidade de atemóia colhida em dois estádios de maturação. Revista Caatinga, Mossoró, v.24, n.4, p. 9-13, 2011.

SILVA, R.P.; BARROSO, A.P.S.; SANTOS, A.C.B.; AZEVEDO, L.C.; MACEDO, A.N. Caracterização físico-química de polpa de atemóia (Annona squamosa L. x Annona cherimolla) cultivada no Vale do São Francisco. In: Congresso Norte-Nordeste de Pesquisa e Inovação, 5., 2010, Maceió. Anais do V Congresso Norte-Nordeste de Pesquisa e Inovação. Maceió: IFAL, 2010.

SOUZA, I.C.C.; CARVALHO, A.C.B.; SILVA-NETO, J.M.D.; FERNANDES, J.P.C.; ROCHA-JUNIOR, J.D.; ARAÚJO, F.M.M.C.; MELO, R.L.F. Caracterização físico-química dos frutos tropicais do Nordeste Brasileiro. Research, Society and Development, v.9, n.6, e125963562, 2020.

TACO (Tabela Brasileira de Composição de Alimentos) / NEPA – UNICAMP. 4 ed. revista e ampliada – Campinas, SP: NEPA – UINICAMP, 2011.

YAH, A.R.C.; PEREIRA, S.S.; VELOZ, C.S.; SAÑUDO, R.B.; DUCH, E.S. Cambios físicos, químicos y sensoriales en frutos de pitahaya (Hylocereus undatus) durante su desarrollo. Revista Fitotecnia Mexicana, Chapingo, v.31, n.1, p. 1-5, 2008.

Published

2020-11-23

How to Cite

Uchôa, V. T., Oliveira, J. F. de, Ramos, M. A. B., Oliveira, R. K. S. de, Brito, T. M. V., Oliveira, A. R. de, & Moraes, B. C. (2020). Biometric evaluation and analysis of vitamin C in exotic fruits marketed in supermarkets and markets of Teresina – PI. Agrarian Journal, 13(50), 577–592. https://doi.org/10.30612/agrarian.v13i50.11240

Issue

Section

Article - Food Science and Technology