Study of the storage of wholemeal and partially defatted baru flour in BOPP packing

Thiago Aurélio Arruda Silva, Niedja Marizze Cezar Alves, Silmara Bispo dos Santos, Nahyara Batista Caires Galle, Maria Isabel Postil Silva

Resumo


The use of native Brazilian products that can substitute wheat in food has grown due to the failure to meet domestic demand for this cereal, especially in that country. The baru appears as a solution to this lack. The objective of this study was to evaluate the storage of the wholemeal (WF) and defatted partially (DPF) baru flour in BOPP packages, for 90 days. Storage was conducted in CRD, under factorial 3x2 (0, 45 and 90 days, WF and DPF). To verify the influence of the treatments, the ash content, wettability rate, pH, flow time, repose angle, moisture and microbiological activity were analyzed. The type of WF and DPF flour promoted changes in the initial characteristics of ash, wettability, pH and moisture and the BOPP packaging did not preserve the initial characteristics of the flours studied in storage.


Palavras-chave


Dipteryx alata Vogel, grain processing, oil content, physico-chemical properties.

Texto completo:

PDF (English)

Referências


AMERICAN PUBLIC HEALTH ASSOCIATION. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3 ed. Washington: APHA, 1992

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDS, nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Publicado no Diário Oficial da União nº 7-E, em 10/01/2001, p. 45. Brsília-DF: 2001.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC, nº 263, de 22 de setembro de 2005. Regulamento técnico para produtos cereais, farinhas e farelos. Publicado no Diário Oficial da União nº 184, em 23/09/2005, p. 368. Brasília-DF: 2005.

CECCHI, H. M. Fundamentos teóricos e práticos em análise de alimentos. 2 ed. Campinas-SP: Editora Unicamp, 2002, 208 p.

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira de grãos: quinto levantamento, fevereiro 2019. Brasília-DF: v. 6, n. 5, CONAB, 2019, 125 p.

CORREA, I. M.; PERFEITO, D. G. A.; MORENO, V. J.; DUTRA, M. B. L. Farinha de cenoura em estágio de maturação avançada como alternativa à redução do desperdício de alimentos. Multi-Science Journal, v. 1, n. 10, p. 61-68, 2018.

CORREA, P. C.; OLIVEIRA, G. H. H.; BOTELHO, F. M.; GONELI, A. L.D.; CARVALHO, F. M. Modelagem e determinação das propriedades termodinâmicas do café (Coffea arábica L.) durante o processo de secagem. Revista Ceres, v. 57, n. 5, p. 595-601, 2010.

DURIGAN, G.; MELO, A. C.G.; MAX, J. C. M, VILAS BOAS, O, CONTIERI, WA, RAMOS, V.S. Manual de recuperação da vegetação do cerrado. 3 ed. São Paulo: SMA, 2011, 19 p.

GOMES, P. M. A.; FIGUEIRÊDO, R. M. F.; QUEIROZ, A. J. M. Caracterização e isotermas de adsorção de umidade da polpa de acerola em pó. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, v. 4, n. 2, 157-165, 2002.

GUIMARAES, R. C. A.; FAVARO, S. P.; VIANA, A. C. A.; BRAGA-NETO, J. A.; NEVES, V. A.; HONER, M. R. Study of the proteins in the defatted flour and protein concentrate of baru nuts (Dipteryx alata Vog.). Ciência e Tecnoligia de Alimentos, Campinas, v. 32, n. 3, 464-470, 2012.

HELL, D. A.; WEST, J. 2006. Recent Advances in Coeliac Disease. Gut, v. 55, 1037-1046.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 8 ed. São Paulo: IAL, 2008. 1020 p.

JESUS, A. C.; GOMES, C. R.; MORAIS, A. A.; MORAES, M. H. S.; SILVA, V. A.; MADEIRA, F. P.; BERNARDE, O. S.; MENEGUETTI, D. U. O.; SOUZA, R. M. Qualidade Microbiológica das farinhas de mandioca (Manihot esulenta Crantz), comercializadas em feira-livre no município de Cruzeiro do Sul/Acre/Brasil. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, v. 5, n. 1, 59-67, 2018.

OLIVEIRA, D. E. C.; RESENDE, O.; COSTA, L. M. Efeitos da secagem na coloração dos frutos de baru (Dipteryx alata Vogel). Revista Agroambiente, v. 10, n.4, 364-370, 2016.

PARK, D. J.; IMM.; J. Y.; KU, K. H. Improved dispersibility of green tea powder by microparticulation and formulation. Journal of Food Science, v. 66, n. 6, 793-798, 2001.

REIS, D. S.; FIGUEIREDO NETO, A.; FERRAZ, A. V.; FREITAS, S. T. Produção e estabilidade de conservação de farinha de acerola desidratada em diferentes temperaturas. Campinas, Brazillian Journal of Food Technology, v. 20, 1-7, 2017.

SANTOS, J. A. B.; SILVA, G. F.; OLIVEIRA JÚNIOR, A. M. Processamento e avaliação da estabilidade da farinha de banana verde. Exacta, São Paulo, v. 8, n. 2, 219-224, 2010.

SANTOS, S. B.; MARTINS, M. A., FARONI, L. R. D., BRITO JUNIOR, V. R. Perda da matéria seca de grãos de milho armazenados em bolsas herméticas. Revista Ciência Agronômica, v. 43, n.4, p. 674-682, 2012.

SILVA, F. A. S.; AZEVEDO, C. A. V. The Assistat Software Version 7.7 and its use in the analysis of experimental data. African Journal of Agricultural Resarch, v.11, n.39, 3733-3740. 2016.

SILVA, R. M.; ARAÚJO, K. T. A.; SANTOS, F. S.; QUEIROZ, A. J. M; FIGUEIRÊDO, R. M. F. Propriedades físicas e toxidade da farinha do resíduo de sementes de carolina. Revista Brasileira de Agrotecnologia, v. 7, n. 2, 139-144, 2017.

TANNOUS, K.; LAM, O. S.; SOKHANSANJ, S.; GRACE, J. R. Physical properties for flow characterization of ground biomass from Douglas fir wood. Particulate Science Technology, v. 31, n. 3, p. 291-300, 2013.

VILLANOVA, J. C. O.; LIMA, T. H.; PATRÍCIO, P. S.; PEREIRA, F. V.; AYRES, E. Síntese e caracterização de beads acrílicos preparados por polimerização em suspensão visando aplicação como excipiente farmacêutico para compressão direta. Química Nova, v. 35, n. 1, p. 124-131, 2012.

ZUCHI, J.; CAMELO, G. N.; SILVA, G. P.; GAVAZZA, M. I. A. G.; SALES, J. F. Testes e Métodos para Avaliação do Potencial Fisiológico de Sementes de Baru, Global Science and Technology, v. 9, n. 3, 31-38, 2016.




DOI: https://doi.org/10.30612/agrarian.v12i46.9637

Direitos autorais 2020 Agrarian

URL da licença: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/

Revista Agrarian

ISSN da versão online: ISSN 1984-2538
ISSN da versão impressa: ISSN 1984-252X (Cancelada)

Licença Creative Commons

Este obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 3.0 Brasil.