Longevity and quality of Denphal flower stems in preservative solutions

Authors

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v16i56.17102

Keywords:

Postharvest, Orchidaceae, Cut flower

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of preservative solutions, aiming to increase the longevity, while maintaining the quality of cut Denphal (Dendrobium bigibbum Lindl.) stems. The experimental design was completely randomized. There were five treatments: T1 - distilled water (control); T2 - 5% sucrose + 50 mg/L 8 HQ + 50 mg/L AgNO3; T3 - 5% sucrose + 100 mg/L 8 HQ + 50 mg/L AgNO3; T4 - 5% sucrose + 100 mg/L 8 HQ; T5 - 1% (20 mg/L) of eucalyptus essential oil; four repetitions and four stems per plot, making a total of 80 stems. The preservative solution containing sucrose (5%) and Hydroxyquinoline (8-HQ) at a concentration of 100 mg L-1 proved to be more efficient compared to the others, as it maintained the quality, prolonging the pot life of Denphal stems by 30 days.

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Author Biographies

Thiago Souza Campos, UNESP

Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Pós-Graduação em Agronomia, Jaboticabal,SP - Brazil.

Antonio Maricélio Borges de Souza, UFV

Universidade Federal de Viçosa, Pós-Graduação em Fitotecnia, Viçosa, MG - Brazil.

Guilherme Rodrigues Vieira, UNESP

Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Pós-Graduação em Agronomia, Jaboticabal,SP - Brazil.

Ana Carolina Corrêa Muniz, UNESP

2Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias,
Departamento de Ciências da Produção Agrícola, Jaboticabal, SP - Brazil.

Rubens de Oliveira Meireles, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará - IFPA

Atualmente é professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará

Kathia Fernandes Lopes Pivetta, UNESP

Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Departamento de Ciências da Produção Agrícola, Jaboticabal, SP - Brazil.

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Published

2023-09-29

How to Cite

Campos, T. S., Souza, A. M. B. de, Vieira, G. R., Muniz, A. C. C., Meireles, R. de O., & Pivetta, K. F. L. (2023). Longevity and quality of Denphal flower stems in preservative solutions. Agrarian Journal, 16(56), e17102. https://doi.org/10.30612/agrarian.v16i56.17102

Issue

Section

Paper - Agronomy

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