Germination and fungi incidence in Cerejeira-da-mata seeds at different fruit maturation levels and temperatures

Autores

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v14i52.11283

Palavras-chave:

Eugenia involucrata, Myrtaceae, physiological maturation, wild fruits

Resumo

The effect of different levels of physiological maturation of the fruit and temperature on the seed germination and incidence of fungi that are harmful to the seeds, becomes fundamental for the improvement of the propagation of different native fruit species. The objective of this work was to evaluate the effect of physiological maturation and temperature on the germination and fungi incidence in Eugenia involucrata DC. seeds. Three experiments were carried out. In the experiment I, the effect of four levels of physiological maturation was evaluated, visually determined based on the color of the fruit, and in the experiment II, was evaluated the effect of two levels of maturation and two temperatures (25 and 35 °C) on the germination and vigor of the seeds. In the experiment III, was investigated the incidence of fungi in the seeds at two temperatures (25 and 35 °C). The levels of maturation evaluated did not influence the percentage of germinated seeds, but they influenced seed vigor. The temperature of 25°C was suitable for seed germination. The fungi genera found on the seeds were Trichoderma, Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Alternaria, and Colletotrichum with variable incidences depending on evaluated temperature.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Maike Lovatto, Universidade Estadual de Maringá

Doutorando no Programa de Pós Graduação em Genética e Melhoramento da Universidade Estadual de Maringá - UEM

Ediane Roncaclio Baseggio, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR)

Doutoranda no Programa de Pós-Graduação em Agronomia da Universidade Tecnológica Federal do Paraná - UTFPR

Adriana Lugaresi, Universidade Estadual de Santa Catarina (UDESC)

Mestranda no Programa de Pós Graduação em Produção Vegetal na Universidade do Estado de Santa Catarina - CAV/UDESC

Gian Carlos Girardi, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Graduado em Agronomia pela Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS

Alison Uberti, Universidade Federal de Viçosa (UFV)

Mestrando no Programa de Pós Graduação em Genética e Melhoramento da Universidade Federal de Viçosa - UFV

Clevison Luiz Giacobbo, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)

Professor associado na Universidade Federal da Fronteira SUL, Campus Chapecó - UFFS. Docente permanente do programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia Ambiental (PPGCTA), Campus Erechim - UFFS

Referências

Avila, A.L., Argenta, M.D.S., Muniz, M.F.B., Poleto, I., & Blume, E. (2009). Maturação fisiológica e coleta de sementes de Eugenia uniflora L. (Pitanga), Santa Maria, RS. Ciência Florestal, 19(1), 61–68. https://doi.org/10.5902/19805098420

Barnett, H.L. & Hunter, B.B. (1998). Illustrated genera of imperfect fungi (4th ed). APS Press.

Brazil, Ministry of Agriculture of Livestock, and Food Supply (MAPA). (2009). Regras para análise de sementes. Secretaria de Defesa Agropecuária. Brasília: Mapa/ACS.

Carvalho, P.E.R. (2008). Espécies arbóreas brasileiras (Vol. 3). Embrapa Informação Tecnológica.

Carvalho, P.E.R. & Nakagawa, J. (2012). Sementes: Ciência, tecnologia e produção (Vol. 3). FUNEP.

Donádio, L.C., Môro, F.V. & Servidone, A.A. (2004). Frutas brasileiras (2a). Novos Talentos.

Edmond, J.B. & Drapala, W.J. (1958). The effects of temperature, sand, soil, and acetone on germination of okra seeds. Proceedings of the American Society for Horticultural Science, 71, 428–434.

Ferreira, D.F. (2011). Sisvar: A computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, 35, 1039–1042.

Finkelstein, R., Reeves, W., Ariizumi, T. & Steber, C. (2008). Molecular Aspects of Seed Dormancy. Annual Review of Plant Biology, 59(1), 387–415. https://doi.org/10.1146/annurev.arplant.59.032607.092740

Gomes, J.P., Oliveira, L.M., Ferreira, P.I. & Batista, F. (2016). Substratos e temperaturas para teste de germinação em sementes de Myrtaceae. Ciência Florestal, 26(1), 285–293. https://doi.org/10.5902/1980509821120

Gonçalves, V.D., Müller, D.H., Fava, C.L.F. & Camili, E.C. (2015). Maturação fisiológica de sementes de pimenta “Bode vermelha”. Revista Caatinga, 28(3), 137–146. https://doi.org/10.1590/1983-21252015v28n316rc

Gupta, R. & Chakrabarty, S.K. (2013). Gibberellic acid in plant: Still a mystery unresolved. Plant Signaling & Behavior, 8(9), e25504. https://doi.org/10.4161/psb.25504

Huang, Z., Footitt, S., Tang, A. & Finch-Savage, W.E. (2018). Predicted global warming scenarios impact on the mother plant to alter seed dormancy and germination behaviour in Arabidopsis. Plant, Cell & Environment, 41(1), 187–197. https://doi.org/10.1111/pce.13082

Koornneef, M., Bentsink, L. & Hilhorst, H. (2002). Seed dormancy and germination. Current Opinion in Plant Biology, 5(1), 33–36. https://doi.org/10.1016/S1369-5266(01)00219-9

Kucera, B., Cohn, M.A. & Leubner-Metzger, G. (2005). Plant hormone interactions during seed dormancy release and germination. Seed Science Research, 15(4), 281–307. https://doi.org/10.1079/SSR2005218

Lamarca, E.V., Silva, C.V. & Barbedo, C. J. (2011). Limites térmicos para a germinação em função da origem de sementes de espécies de Eugenia (Myrtaceae) nativas do Brasil. Acta Botanica Brasilica, 25(2), 293–300. https://doi.org/10.1590/S0102-33062011000200005

Lattuada, D.S., Souza, P.V.D. & Gonzatto, M.P. (2010). Enxertia herbácea em Myrtaceae nativas do Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Fruticultura, 32(4), 1285–1288. https://doi.org/10.1590/S0100-29452010005000115

Lorenzi, H. (2002). Árvores brasileiras: Manual de identificação e cultivo de plantas arbóreas nativas do Brasil (5a. ed, Vol. 2). Instituto Plantarum de Estudos da Flora.

Maguire, J.D. (1962). Speed of germination-aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigor. Crop Science, 2(2), 176–177. https://doi.org/10.2135/cropsci1962.0011183X000200020033x

Melo, P.A.F.R., Cavalcanti, M.I.P., Alves,E.U., Martins, C.C. & Araújo, L.R. (2017). Substrates and temperatures in the germination of Eriotheca gracilipes seeds. Revista Ciência Agronômica, 48(2), 303–309.

Nogueira, F.C.B., Gallão, M.I., Bezerra, A.M.E. & Medeiros Filho, S. (2014). Efeito da temperatura e luz na germinação de sementes de Dalbergia cearensis Ducke. Ciência Florestal, 24(4), 995–1005. https://doi.org/10.5902/1980509816613

Nogueira, N.W., Ribeiro, M.C.C., Freitas, R.M., Martins, H.V.G. & Leal, C.C. (2013). Maturação fisiológica e dormência em sementes de Sabiá ( Mimosa caesalpiniifolia BENTH.). Bioscience Journal, 29, 876–883.

Oliveira, A.K.M. & Barbosa, L.A. (2014). Efeitos da temperatura na germinação de sementes e na formação de plântulas de Cedrela fissilis. FLORESTA, 44(3), 441. https://doi.org/10.5380/rf.v44i3.33260

Oliveira, C.F., Oliveira, D.C., Parisi, J.J.D. & Barbedo, C.J. (2011). Deterioração de sementes de espécies brasileiras de Eugenia em função da incidência e do controle de fungos. Revista Brasileira de Sementes, 33(3), 520–532. https://doi.org/10.1590/S0101-31222011000300015

Oro, P. (2012). Maturação fisiológica de sementes de Eugenia pyriformis Cambess e Eugenia involucrata DC. Biotemas, 25(3), 11–18. https://doi.org/10.5007/2175-7925.2012v25n3p11

Pereira, S.R., KALIFE, C., RODRIGUES, A.P.D.C. & LAURA, V.A. (2013). Influência da temperatura na germinação de sementes de Peltophorum dubium (Spreng.) Taub. Informativo ABRATES, 23, 52–55.

Rodrigues, V.E.G. & Carvalho, D.A. (2001). Levantamento etnobotânico de plantas medicinais no domínio do cerrado na região do alto rio grande—Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, 25, 102–123.

Sardi, J.C.O., Freires, I.A., Lazarini, J.G., Infante, J., Alencar, S.M. & Rosalen, P.L. (2017). Unexplored endemic fruit species from Brazil: Antibiofilm properties, insights into mode of action, and systemic toxicity of four Eugenia spp. Microbial Pathogenesis, 105, 280–287. https://doi.org/10.1016/j.micpath.2017.02.044

Schulz, D.G., Schneider, C.F., Gusatto, F.C., Ignácio, V.L., Malavasi, M.D.M. & Malavasi, U.C. (2017). Physiological and enzymatic changes during seed maturation and germination of Luehea divaricata. FLORESTA, 47(1), 105. https://doi.org/10.5380/rf.v47i1.44203

Shu, K., Liu, X., Xie, Q. & He, Z. (2016). Two faces of one seed: hormonal regulation of dormancy and germination. Molecular Plant, 9(1), 34–45. https://doi.org/10.1016/j.molp.2015.08.010

Toledo, A.G., Souza, J.G.L., Silva, J.P.B., Favreto, W.A.J., Costa, W.F. & Pinto, F.G.S. (2020). Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activity of the essential oil of leaves of Eugenia involucrata DC. Bioscience Journal, 36(2). https://doi.org/10.14393/BJ-v36n2a2020-48096

Vechi, G., Campos, A., Rosa, R.L., Capistrano, K., Zermiani, T., Buzzi, S.F.A. & Filho, V.C. (2018). Analyses of chemical composition and gastroprotective and antinociceptive properties of Eugenia involucrata DC. leaves. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 79–83. https://doi.org/10.7324/JAPS.2018.8411

Xia, Q., Ponnaiah, M., Thanikathansubramanian, K., Corbineau, F., Bailly, C., Nambara, E., Meimoun, P. & El-Maarouf-Bouteau, H. (2019). Re-localization of hormone effectors is associated with dormancy alleviation by temperature and after-ripening in sunflower seeds. Scientific Reports, 9(1), 4861. https://doi.org/10.1038/s41598-019-40494-w

Yorinori, J.T. (1982). Doenças da soja causadas por fungos. Informe Agropecuário, 8(2), 40–46.

Zucareli, V., Henrique, L.A. & Ono, E.O. (2015). Influence of light and temperature on the germination of Passiflora incarnata L. seeds. Journal of Seed Science, 37(2), 162–167. https://doi.org/10.1590/2317-1545v37n2147082

Downloads

Publicado

2021-07-21

Como Citar

Lovatto, M., Baseggio, E. R., Lugaresi, A., Girardi, G. C., Uberti, A., & Giacobbo, C. L. (2021). Germination and fungi incidence in Cerejeira-da-mata seeds at different fruit maturation levels and temperatures. Agrarian, 14(52), 144–153. https://doi.org/10.30612/agrarian.v14i52.11283

Edição

Seção

Artigo - Fitotecnia

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)