Soluble solids due to the truss position in minitomato hybrids from dwarf lines

Autores

  • Rafael Resende Finzi Universidade Federal de Uberlândia
  • Guilherme Repeza Marquez Syngenta
  • Gabriel Mascarenhas Maciel Universidade Federal de Uberlândia
  • Maurício Pivetta Momesso Universidade Federal de Uberlândia
  • Lucas Medeiros Pereira Universidade Federal de Uberlândia
  • Aline José da Silveira Universidade Federal de Uberlândia

DOI:

https://doi.org/10.30612/agrarian.v12i43.8948

Palavras-chave:

brix, dwarfism, Solanum lycopersicum

Resumo

On minitomatoes, the soluble solids content (SSC) is a fundamental characteristic for commercialization. Therefore, is essential to evaluate the genetic diversity among the genotypes, looking their SSC and also the SSC variation, related to the position of the cluster, mainly due to the new technologies – tomato hybrids obtained from dwarf lines. In this sense, the objective of the experiment was to evaluate the genetic variability and the influence of the cluster’s position on the SSC, in minitomato genotypes that were obtained from dwarf lines. The experiment were conducted on a greenhouse and set up in a completely randomized design, with subdivided portion of 13 hybrids x 5 cluster’s position and four replications. The SSC of the fruits were evaluated according with their position of the clusters, being the values expressed in 0Brix. The genetic diversity was obtained by multivariate analyzes, using the generalized distance of Mahalanobis, utilizing different grouping methods (UPGMA and Tocher). The hybrids performance for SSC was checked by the Scott-Knott test (p=0.005). The cluster’s position influenced on the SSC of the minitomatoes fruits and the first cluster of all hybrids that were evaluated, presented the highest SSC. Besides that, the highest 0Brix variability among the genotypes occurred when the fruits were harvested on the fifth and first cluster. Most hybrids originated from dwarf lines did not presented a reduce on 0Brix values during the harvests.

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Biografia do Autor

Rafael Resende Finzi, Universidade Federal de Uberlândia

Engenheiro Agrônomo e Doutorando em Fitotecnia pela Universidade Federal de Uberlândia

Guilherme Repeza Marquez, Syngenta

Mestre em Fitotecnia pela Universidade Federal de Uberlândia e Pesquisador Júnior de Vegetais da Syngenta.

Gabriel Mascarenhas Maciel, Universidade Federal de Uberlândia

Professor e Pesquisador da Universidade Federal de Uberlândia-UFU, Instituto de Ciências Agrárias (ICIAG), atuando na Graduação e Pós-Graduação na área de Melhoramento Genético de Hortaliças.

Maurício Pivetta Momesso, Universidade Federal de Uberlândia

Aluno de graduação do curso de Agronomia da Universidade Federal de Uberlândia.

Lucas Medeiros Pereira, Universidade Federal de Uberlândia

Aluno de graduação do curso de Agronomia da Universidade Federal de Uberlândia.

Aline José da Silveira, Universidade Federal de Uberlândia

Aluna de graduação do curso de Agronomia da Universidade Federal de Uberlândia.

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Publicado

2019-09-12

Como Citar

Finzi, R. R., Marquez, G. R., Maciel, G. M., Momesso, M. P., Pereira, L. M., & Silveira, A. J. da. (2019). Soluble solids due to the truss position in minitomato hybrids from dwarf lines. Agrarian, 12(43), 33–39. https://doi.org/10.30612/agrarian.v12i43.8948

Edição

Seção

Artigo - Fitotecnia